Minst 51 mennesker druknet utenfor kysten av Tyrkia da en båt forliste i Egeerhavet utenfor den tyrkiske byen Seferihisar lørdag. Om bord på den 15 meter lange båten var det over 80 mennesker, de fleste palestinere, somaliere og irakere, opplyste tyrkiske myndigheter mandag.

Seks mennesker skal være reddet opp av sjøen i live.

Kanariøyene

Mandag kom det også melding om at 40 afrikanere hadde omkommet utenfor kysten av Senegal i Vest-Afrika. Båten de var om bord i, la ut fra øya Diouge sør i Senegal i slutten av november med 130 mennesker om bord. Bare 90 av dem var fortsatt om bord da båten gikk på grunn nord for Senegals hovedstad Dakar lørdag.

Overlevende bekrefter at 40 mennesker døde mens båten var til havs, og at de døde ble kastet over bord, ifølge en talsmann for politiet.

– Det var ikke nok mat og vann. Etter sju dager var det slutt på alt, forteller en nigeriansk mann som var om bord.

Ytterligere 50 mennesker er savnet etter at båten de var i sank utenfor kysten av Vest-Sahara lørdag. Den marokkanske marinen klarte å redde seks av passasjerene.

Begge båtene utenfor vestkysten av Afrika var på vei til Kanariøyene. Den spanske øygruppen er den mest brukte porten inn til Europa for afrikanere som forsøker å ta seg ulovlig inn i Europa for å søke lykken der.

Mislykket

I fjor ankom anslagsvis 31.000 afrikanere Kanariøyene. Antallet har sunket med over 60 prosent hittil i år. I fjor begynte EU å patruljere farvannene utenfor vestkysten av Afrika.

For mennesker fra Øst-Afrika, Midtøsten og Asia er Tyrkia en vanlig mellomstasjon. Ifølge italienske opplysninger for oktober måned hadde man allerede da beregnet at nærmere 1.100 ulovlige innvandrere hadde omkommet på vei til Europa så langt i 2007.

Under toppmøtet mellom Afrika og EU i helgen som var, etterlyste Spanias statsminister José Luis Rodríguez Zapatero en pakt for å bekjempe den ulovlige innvandringen til Europa.