.

Den baskiske separatistgruppen ETA mistenkes for å ha stått bak bomben.

Brannvesenet i byen ble varslet ti minutter før eksplosjonen av en person som utga seg for å snakke på vegne av ETA.

Sentrum Bomben eksploderte i Goya-gaten, en av Madrids mest trafikkerte gater, utenfor en filial av Banco Bilbao Vizcaya Argentina, en av Spanias største banker.

Eksplosjonen var så kraftig at deler av fasaden på banken raste ned, og en av bankens sikkerhetsvakter ble begravd og fikk livstruende skader.

Ti andre tilfeldig forbipasserende ble kjørt til sykehus og behandlet for skader, mens tre fikk behandling for mindre kuttskader på stedet.

— Det kunne ha blitt en massakre, sa innenriksminister Mariano Rajoy som selv oppsøkte åstedet.

Lokalvalg Politiet anslår at bilbomben besto av mellom 20 og 30 kilo sprengstoff, og tidspunktet for eksplosjonen var neppe tilfeldig. Ved midnatt ble valgkampen foran søndagens lokalvalg i den baskiske delen av Nord-Spania avsluttet.

Offisielle talspersoner antar at bombeeksplosjonen kom for å spre frykt foran valget.

— Vær rolige og utfør deres demokratiske plikt, oppfordret Madrids borgermester Jose Maria Alvarez del Manzano lørdag.

Flertallet av nasjonalistene er imot ETAs vold, men foreslår likevel at det opprettes en dialog med dem, og støtter delvis deres uavhengighetskrav.

Det ledende baskiske nasjonalistpartiet ser ut til å få flertall under søndagens lokalvalg, men kan også miste kontrollen i den delvis autonome Baskerregionen, for første gang på mange år.

ETA har drept om lag 800 mennesker de siste 30 årene i sin væpnede kamp for baskisk selvstyre. Et av gruppens varemerker har vært terrorbomber mot sivile mål, samt attentater mot spanske politikere og militære.

Sist søndag ble en lokal leder for det spanske regjeringspartiet drept i et attentat og ble det sjuende drapsofferet i år.

NTB