Orkanen ble nedgradert fra kategori 2 til 1 og deretter til en tropisk storm, men sørget likevel for at tre millioner boliger langs kysten ble uten strøm, og for at New York så å si ble stående stille gjennom helgen.

Hittil har minst 14 mennesker mistet livet som følge av uværets herjinger, og hundretusener var evakuert.

Da Irene traff New Jersey søndag, var vindstyrken redusert til 120 kilometer i timen. Da uværet senere nådde New York, var vindstyrken nede i 104 kilometer i timen, og mye tydet søndag ettermiddag på at omfanget av naturkatastrofen ble langt mindre enn fryktet.

Ikke så ille som fryktet

I New York gikk Hudson River og East River over sine bredder og skapte oversvømmelse på de nedre delene av Manhattan i New York da Irene nådde byen, meldte CNN.

Vannet seg inn over millionbyen og nådde helt til bebyggelsen på Manhattan, men både innbyggere og myndigheter fortalte om mindre oversvømmelser enn fryktet.

— Det er ikke så ille som de sa det ville bli. Gatene er oversvømt, men ikke så ille som jeg trodde, sier John Harris (37), som overhørte evakueringsordren og holdt seg hjemme.

Samtidig sier New Yorks øverste tjenestemann for krisehåndtering at byen «har kommet seg gjennom Irene».

— Det ser faktisk ut til å lysne, sier Joseph Bruno, som leder New Yorks stab for krisehåndtering.

— Et antall områder i byen er oversvømt av bølger og regn, men i det store og hele mener jeg vi har kommet oss gjennom dette, sier han.

Sto stille

New Yorks borgermester ba på forhånd innstendig alle som ikke hadde fulgt ordren om evakuering, om å holde seg inne for sitt eget beste. Flyplasser, broer, t-bane og ferjer ble holdt stengt, og myndighetene fryktet at undergrunnens tunneler skulle bli oversvømmet.

Også i delstaten North Carolina, hvor «Irene» først nådde land, gjorde uværet mindre skade enn forventet, slår kontreadmiral William Lee i den amerikanske kystvakten fast.

— Alt i alt var ødeleggelsene ikke på langt nær så ille som vi hadde forventet. Svært få trær har veltet. Jeg så tegn på mindre oversvømmelser, sier han til CNN etter å ha kikket på kysten fra helikopter.

Tross store nedbørsmengder så også USAs hovedstad Washington ut til å ha kommet gjennom uværet uten å ha fått store ødeleggelser.

Tolv døde

Nesten tre millioner boliger langs den amerikanske østkysten er uten strøm etter orkanens herjinger. Minst 14 mennesker har hittil mistet livet siden orkanen feide inn over USA i North Carolina lørdag morgen med en vindhastighet på 140 kilometer i timen i kastene. Mennesker har mistet livet i delstatene New Jersey, North Carolina, Virginia, Maryland, Connecticut og Florida.

Orkanen så imidlertid ut til å ha passert byen Oceans City i Maryland uten å ha forårsaket alvorlig skade. Vannet sto i gatene, men det skal ikke ha vært store flomskader.

Orkanens vinder var så sterke på et tidspunkt at byens myndigheter besluttet å ikke lenger sende ut ambulanser til nødoppringninger.

Amerikanske flyselskaper har innstilt over 8.000 flyginger til og fra flyplasser i New York, Philadelphia og Baltimore i helgen.