Ifølge NTB er sjåføren siktet for angrep på kongefamilien, etter at han kjørte rett inn i en folkemengde som feiret den nederlandske nasjonaldagen.

Øyenvitner har fortalt at det så det ut som sjåføren kjørte rett mot bussen med de kongelige med vilje, skriver den nederlandske avisen de Volkskrant .

Den nederlandske kongefamilien var samlet til feiring ikke langt fra stedet i byen Apeldoorn der episoden utspant seg. Blant deltakerne i feiringen av dronning Beatrix, var kronprins Willem-Alexander og kronprinsesse Maxima, skriver Aftenposten.no.

Ifølge lokale radiostasjoner i Nederland skal fire mennesker ha mistet livet, mens den statlige kringkastingen NOS melder at det er to døde og 12 sårede i episoden.

Mannen kjørte i stor fart inn i folkemengden som ventet på Dronningen. Sjåføren passerte flere veisperringer, og stanset ikke før han traff et minnesmerke med voldsom kraft, fortalte øyenvitnene til mediefolk.

I nærheten av Dronningen Han traff ikke den åpne bussen som den kongelig familien satt i, men bommet med noen meters avstand og kræsjet like etter i et monumentet rett ved parken Het Loo, i nærheten av den kongelige residensen i Apeldoorn.

Ekteparet Bouwmeester var til stede og så det som skjedde.

— Den historiske paraden begynte med et smell og så kom det enda et smell. Vi trodde at dette var slutten, men deretter så vi at mennesker løp til alle kanter og at bilen kom med stor fart og kræsjet mot monumentet,sa de til avisen de Volkskrant.

Det varte 10 minutter før den første ambulansen kom til åstedet. Nå er alle ofrene kjørt bort men hjelpemannskapene er fortsatt på ulykkesstedet. Overalt ligger det løse glassplinter og støtfangeren fra bilen.

— For alle er denne flotte festen nå ødelagt og dét på fødselsdagen til dronning Juliana. (Moren til Dronning Beatrix, red.anm.) Motbydelig, sa fru Van Loenen til den nederlandske avisen.

Skutt mot bilen Vinter har melder at politiet skal ha skutt mot kjøretøyet. Suzukien var sterkt skadet før det traff monumentet. Sjåføren satt lenge i kjøretøyet etter hendelsen, men er nå tatt inn til avhør, melder politiet. Ifølge politiet har mannen kjørt gjennom to avsperringer før den ville ferden stoppet.

Ifølge Radio 1 ble sjåføren kort tid i forveien vist bort av politiet. Da skal han ha forsvunnet ned en sidevei i høy fart. Sjåføren er ifølge øyenvinter en mann på 25-26 år.

Politiet er i ferd med å rydde åstedet, og har personell fra avdelingen for bomberydding er på stedet, ifølge nederlandsk presse.

Programmet avlyst Bussen med de kongelig kjørte videre til det kongelige palasset i byen etter hendelsen, og resten av programmet på nasjonaldagen er avlyst i Apeldoorn. Den historiske paraden gjennom byen, som Dronning Beatrix etter planen skulle overvære, er også avlyst.

Også i Rotterdam er de offisielle feiringene avlyst, og i hovedstaden Amsterdam vurderer man om man skal gjøre det samme.

Kongefamilien uttrykte ifølge Apeldoorns ordfører forferdelse over ulykken og sin medfølelse med ofrene.