Tilstanden for 30 av de skadde er alvorlig. Mange timer etter ulykken var fremdeles flere mennesker innestengt i toget mens redningsmannskaper skar seg inn gjennom metallet.

Ulykken skjedde like før klokka halv sju da et godstog og et persontog kolliderte etter at en personbil hadde kjørt av motorveien og havnet på togskinnene. Persontoget, som holdt en fart på 200 kilometer i timen, sporet av og ti av de 14 vognene veltet.

En av vognene havnet på taket til neste vogn. Også flere av vognene på godstoget, som var lastet med 1.000 tonn kull, sporet av.

Det er uklart hvor mange passasjerer som var i persontoget som var et ekspresstog på vei fra Newcastle og York til London. Toget gikk fra Newcastle klokka 04.45.

Ikke brann –Det var forholdsvis rolig i vogna jeg var i, men noen ropte. Vi kjente diesellukt og fryktet at toget skulle begynne å brenne, men det skjedde heldigvis ikke. Jeg var i en av de bakerste vognene, hvor det bare var en skadd. Vi hadde litt problemer med å komme ut, men klarte å ta oss ut selv, forteller et øyenvitne til BBC.

De fleste skadde og døde var i de to første vognene av passasjertoget. Disse to vognene er helt ødelagt. Begge lokomotivene ble også fullstendig knust.

En av vognene på godstoget havnet inne i en hage og knuste en campingvogn, men gjorde ikke skade på noe hus. Andre vogner lå strødd utover en åker.

Snø Hva som gjorde at bilen kjørte av motorveien og ned på jernbanelinja, er ikke klart. Men det var nedbør, sterk vind og kaldt i ulykkesområdet da ulykken skjedde.

Store mannskaper arbeidet onsdag formiddag på ulykkesstedet med å få løs de som var sperret inne i vognene. Det var også to ambulansehelikopter på stedet.

–70 mennesker er skadd, 30 av dem alvorlig. Sykehusene i området er satt i alarmberedskap. Vi har rundt 100 mann på stedet, opplyser Ian Coulton i det lokale brannvesenet.

Føreren av Land-Roveren som landet på skinnene, prøvde å varsle politiet, men rakk det ikke før ekspresstoget kom. Etter avsporingen fortsatte toget flere hundre meter før det kolliderte med godstoget som kom i motsatt retning.

NTB

ULYKKESSTEDET: Redningsmannskaper leter etter overlevende etter togulykken. (Foto: ScanPix)