Sjefveterinær Jim Scudamore sa det var sannsynlig at krisen ville bli verre, og at en ny bølge av sykdommen nå rammer kyr, etter at han tidligere denne uka antydet at situasjonen var i ferd med å stabilisere seg.

Ett av de siste utbruddene ble oppdaget på en kvegfarm i Cheshire, et fylke som så langt har vært skånet fra den fryktede sykdommen.

Scudamore sa at sykdommen nå så ut til å spre seg raskere hos kyr som har vært i kontakt med sauer som er bærere av viruset, og la til at kyr har en større evne til å utvikle og spre viruset.

Advarer Scudamore advarte mot å slappe av i forhold til de strenge reglene om transport av dyr.

— Jeg vil understreke at vi fortsatt har et alvorlig problem, som gjerne kan bli verre før det blir bedre, sa han på en pressekonferanse fredag.

— Det ser ut som noen mennesker har følt at problemet er over, og at de strenge kontrollene ikke lenger er nødvendige, la han til.

Ifølge avisen The Times er myndighetene rådville i forhold til hvor de skal se etter dyr som kan være smittet, fordi 100.000 dyr ble transportert før transportforbudet ble innført 23. februar.

Overvåker I Frankrike satte myndighetene ti nye gårder i det nordlige Frankrike under streng overvåking etter at tester viste at sauer fra gårdene har vært i kontakt med for munn- og klovsyke. Foreløpige tester viser at av rundt 1.000 prøver fra dyr hadde 219 av dem antistoffer til sykdommen i seg. Det betyr at dyrene, som er fra 20 forskjellige gårder, har vært eksponert for sykdommen.

Myndighetene i Calais sa at fire gårder i regionene er sperret av. Sauer fra tre av disse er allerede slaktet.

I Belgia har man opphevet tiltak satt i verk for å hindre spredning av munn- og klovsyke, etter at mistenkte tilfeller av sykdommen ble avkreftet.

Lørdag stenger EU alle dyremarkeder, og forbudet mot transport av alle dyr som er mottakelig for munn- og klovsyke trer i kraft, opplyste EUs forbrukerkommissær David Byrne. Dekkene på alle biler som reiser fra Storbritannia til andre EU-land vil bli desinfisert. Tiltakene ble anbefalt av EUs veterinærkomité tidligere i uka.

NTB