Fire nordmenn i gisselaksjonen i Algerie er i sikkerhet i en militærcamp, opplyser Statoil onsdag kveld. Situasjonen er fortsatt uavklart for ni.

— Vi har en pågående gisselsituasjon ved vårt anlegg. Dette er en av de mest mest alvorlige situasjonene som Statoil noensinne har opplevd.

Det sier Lars Christian Bacher, Statoils konserndirektør for utvikling og produksjon, på en pressekonferanse i Stavanger i kveld.

Han vil verken kommentere hendelsesforløpet, eventuelle krav fra gisseltakerne, eller hvordan dialogen er med disse.Hvor mange nordmenn som er tatt som gisler, er fortsatt uklart.

— 17 Statoil-ansatte, hvorav 13 er norske, befant seg i eller ved gassanlegget da angrepet fant sted. To nordmenn er lettere skadet, sier Bacher.

Stoltenberg: 13 nordmenn involvert

Onsdag kveld bekrefter statsminister Jens Stoltenberg at 13 nordmenn er involvert i gisseldramaet.

Minst fem personer fra Vestlandet skal være i området.Regjeringen har satt krisestab, og både PST og Etteretningstjenesten er satt inn. Norske myndigheter samarbeider tett med regjeringen i Algerie og andre land som har fått sine statsborgere tatt som gisler i gassanlegget.

— Vår hovedoppgave i kveld er å sørge for å få våre landsmenn trygt hjem, sier Stoltenberg.

— Jeg kan ikke komme på en gisselsituasjon med nordmenn som har vært mer alvorlig enn dette. Derfor trår vi varsomt, legger Stoltenberg til.

- 60 Al Qaida-krigere angrep

Régis Arnoux, administrerende direktør i cateringsselskapet CIS Catering, sier at 150 av hans ansatte fortsatt befinner seg inne på det store området som også omfatter gassanlegget.

De forteller om hva som skjedde da et stort antall væpnede menn gikk til angrep i dag tidlig.

— Mine opplysninger tilsier at det var opp mot seksti terrorister, som er godt utstyrt, sier Arnoux til den franske avisen le Journal due Dinanche.

Selskapet har et stort antall ansatte ved gassanlegget i In Ameinas.

— Folk er veldig redde der inne. Det er mange liv som nå står på spill, sier Arnoux.

Ifølge SkyNews, som igjen siterer AFP, krever kidnapperne i Algerie at 100 fengslede islamister løslates i Algerie, i bytte mot gislene de tok i dag.

Gissel: - Forteller at det er lagt ut bomber

Angrepet skal ha skjedd etter at en gruppe tok seg på anlegget klokken 05.50 i dag tidlig, norsk tid.

Ifølge et av gislene som den franske storavisen Figaro har snakket med på telefon, har gisseltakerne fortalt gislene at de har lagt ut bomber på hele anlegget.

I ettermiddag tok terrorgruppen Katibat Moulathamine på seg ansvaret for angrepet i byen In Ameinas, ifølge det mauritanske nyhetsbyrået AIN.

De har truet med å sprenge hele anlegget dersom de blir angrepet av den algierske hæren.

Statoil opererer anlegget sammen med BP og det algierske, statseide selskapet Sonatrach.

Nå truer gruppen — som betyr Den maskerte brigade - med å sprenge hele anlegget dersom de blir angrepet av den algierske hæren.Statoil er i ferd med å etablere et krisesenter på Sandsli i Bergen.

— Her vil pårørende ta kontakt og få krisehjelp dersom det er behov for det, sier Bakker.

MANGE GISLER: Det er ennå uklart hvor mange gisler islamistene egentlig har tatt. Opp mot 13 Statoil-ansatte kan være tatt til fange inne i gassanlegget.
Kjetil Alsvik / Statoil
UAVKLART: Situasjonen var uavklart for 13 Statoil-ansatte da oljeselskapet holdt pressekonferanse klokken 17 onsdag. Til høyre Bjørn Otto Sverdrup og til venstre konserndirektør for internasjonale operasjoner i Statoil, Lars Christian Bacher
Kent Skibstad / NTB scanpix
EROBRET ANLEGGET: Statoils sitt anlegg In Amenas ble overtatt av militante islamister tidlig onsdag morgen.
Kjetil Alsvik / Statoil