Den antatte gjerningsmannen bak drapene i Fort Hood i Texas, 39 år gamle Nidel Malik Hasan, overlevde skytedramaet. Etterforskerne tror han handlet på egen hånd.

— Etterforskningen pågår, men opplysningene så langt tyder på at det var én person som skjøt, sier leirsjef Robert Cone.

Han bekrefter at den antatte gjerningsmannen er den 39 år gamle majoren Nidel Malik Hasan. Mannen er skadd og tilstanden hans beskrives som stabil.

13 personer ble drept da gjerningsmannen begynte å skyte i en del av leiren hvor folk gjør seg klare for tjeneste blant annet i Irak og Afghanistan. En av de skadde skal ha avgått med døden på sykehuset.

Ifølge nyhetsbyrået AP ser det ut til at skytedramaet er det verste på en amerikansk militærbase noen gang. I tillegg til dem som ble drept, ble 30 mennesker såret.

— Det er vanskelig nok når vi mister disse tapre amerikanerne i kamp i utlandet. Det er fryktelig at de kom under ild på en militærbase på amerikansk jord, sa USAs president Barack Obama torsdag.

- Skulle til Irak

Den antatte gjerningsmannen er utdannet psykiater og har behandlet soldater som er kommet hjem fra Irak og Afghanistan med krigstraumer. Han er muslim og skal ofte ha vært i moskeen kledd i uniform. Ifølge familien hans er han født og oppvokst i USA, og flere kilder forteller at han snart skulle sendes på utenlandsoppdrag selv.

39-åringen skal ha vært svært misfornøyd med at han risikerte å bli sendt til Irak og skal ha kjempet imot dette, opplyser kolleger til MSNBC.

— Vi har visst de siste fem årene at det trolig var hans verste mareritt, forteller mannens fetter Nader Hasan til TV-kanalen Fox News.

Drepte politimann

Fort Hood, som ligger rundt 10 mil fra delstatshovedstaden Austin, er verdens største militærleir. Antall soldater på basen er for tiden over 30.000.

Drapene fant sted på et område hvor soldater gjennomgår legesjekk før de sendes på utenlandsoppdrag. En av de drepte er sivil politimann.

I nærheten av åstedet pågikk en eksamensseremoni for soldater som fullfører høyskolekurs i leiren, og en representant for delstatsmyndighetene i Texas var til stede der da drapene skjedde.

Det er ikke første gang Fort Hood er åsted for skyteepisoder. I 2008 skjøt en soldat en offiser før han tok sitt eget liv. Leiren har opplevd flere lignende episoder de siste årene, ifølge NBC News.

AP/Scanpix
Reuters/Scanpix