Minst 20 mennesker ble skadd, melder politiet. To eksplosjoner som trolig ble forårsaket av granater, rammet gater like ved nasjonalforsamlingen. Minst tre eksplosjoner fant sted like utenfor presidentpalasset. Tre personer ble skadd i disse eksplosjonene. Eksplosjonene forårsaket også skader på fasaden til palasset.

Tre timer før innsettelsen ble det skutt granater mot et militærakademi, men ingen på akademiet ble skadd. Det ble derimot to kvinner og ei lita jenta som befant seg i et hus i nærheten som også ble truffet.

Sikkerhetstiltak

De omfattende sikkerhetstiltakene var ikke tilstrekkelig til å hindre angrep under innsettelsesseremonien. Dagene opp mot seremonien har blitt preget av vold og politiet har advart mot planlagte terroraksjoner. Det er den største geriljagruppen i landet, FARC, som formodes å stå bak.

Den konservative Uribe er valgt for fire år. Han gikk til valg med løfter om å få kontroll med den blodige volden som har herjet landet i løpet av 38 år med geriljakrig mellom myndigheter og opprørere. 50 år gamle Uribe har også lovet å øke utgiftene til det militære, bekjempe korrupsjon og utvikle sosiale programmer som kan få bukt med fattigdommen som gir grobunn til konflikten som krever tusener av menneskeliv hvert år.

— Jeg lover i Guds navn å tjene folket, og at jeg vil følge Colombias grunnlov, sa Uribe under seremonien i kongressen.

Bekymring

Kritikerne hans, deriblant flere menneskerettsorganisasjoner, bekymrer seg over Uribes planer om å danne et nettverk av sivile informatører.

Men i Washington liker de det de hører fra Uribe. USA har gitt Colombia over 1,5 milliarder dollar (11 milliarder kroner) i støtte, særlig militært, de siste fire årene i kampen mot narkotikahandelen. Uribe vil at USA skal involvere seg mer i krigen mot opprørerne.

(NTB)