Men regjeringens beslutning om å tillate ulvejakt får hard kritikk.

Det drøyde bare noen timer fra ulvejakten ble innledet til de første ulvene var skutt. Da klokken passerte 14 lørdag ettermiddag hadde 16 ulver glefset for siste gang.

Over 12.000 jegere har registrert seg for å delta i jakten, som foregår i områdene Värmland, Dalarna, Gävleborg, Örebro og Västra Götaland. Totalt kan 27 ulver skytes innen jaktperioden er over den 15. februar.

Ulv tok sau ved byggjefelt Begrense stammen

Hensikten med ulvejakten er å begrense ulvestammen til høyst 210 individer, et nivå den svenske riksdagen mener er bærekraftig.

Dersom det blir flere ulver enn dette i Sverige, er det stor risiko for innavl, mener myndighetene.

Men det er strid om hvor mange ulver det faktisk er i Sverige. Ifølge Rovdyrforeningen finnes det ikke flere enn mellom 185 og 219 ulver, og de påpeker at årets valpekull også vil dø om foreldrene skytes.

«Ulveslakt»

Mange frykter også at det skal skytes for mange ulver. En rekke dyrevernsorganisasjoner mener regjeringen ikke bare har gitt grønt lys for ulvejakt, men den rene ulveslakt.

— Risikoen er stor for at flere ulver enn kvoten drepes, sier talsmann for Rovdyrforeningen, Krister Persson, til Aftonbladet. Nå krever foreningen at Naturvårdsverket griper inn.

Lørdag ble flere dyr skadeskutt, og det var ukjent om de var døde.

— Dette kan til slutt innebære at flere ulver enn det tillatte antallet blir felt, innrømmer miljøverndirektør Stig Åke Svensson i fylkesledelsen i Dalarna.

Er dette nødvendig ulvejakt eller er det rene ulveslakten?