115 sjiamuslimske pilegrimer ble drept og over 200 såret, opplyser politiet og sykehuskilder i byen Hilla sør for Bagdad.

Ifølge politiet hadde pilegrimene samlet seg i et telt langs veien for å få mat og hvile da angriperne slo til. Med sprengladninger festet i belter rundt livet gikk de rett inn i folkemassen og utløste bombene i rask rekkefølge.

Flere angrep

Også andre steder i landet ble sivile sjiamuslimer utsatt for blodige angrep. I Bagdad ble åtte pilegrimer drept da minibussen de satt i ble pepret med kuler, mens 15 andre ble drept i andre angrep i hovedstaden.

Men det blodigste skjedde altså ved byen Hilla, midt blant de tusenvis av sjiaer som er på vei til Kerbala hvor de skal delta i en religiøs seremoni fredag.

– Tilstanden er kritisk for 50 av de sårede. 80 prosent av ofrene er unge menn, men det er også kvinner og barn blant de døde, sier legen Mohammed Timini ved sykehuset i Hilla.

Strengt vakthold

Ifølge politikilder er det utplassert 8.000 politifolk og soldater i Kerbala i forbindelse med at det er 40 dager siden sjiamuslimenes viktigste høytid, Ashura, ble innledet.

Tirsdag kom det også melding om at fem irakiske soldater ble drept da patruljen deres ble angrepet i Bagdad, og at ni amerikanske soldater er drept i angrep løpet av de siste 24 timer.

Om lag 3.180 amerikanske soldater er blitt drept i Irak siden invasjonen i mars 2003.

SKADD: En av pilegrimene får behandling på sykehus etter selvmordsangrepet.
KAREEM RAHEEM