– Jeg ventet på at mamma skulle ringe og fortelle at hun var trygt fremme, men hun ringte ikke. Så jeg ringte selv og fikk høre om ulykken, sa 32 år gamle Khapet til nyhetsbyrået Reuters på flyplassen i svartehavsbyen Sotsjij onsdag morgen. Alle de 113 om bord omkom da det armenske flyet styrtet i havet.

Dårlig vær med tett regn var trolig årsaken til ulykken natt til onsdag, sa talsmenn for russiske luftfartsmyndigheter. De avviste alle spekulasjoner om at flyet av typen Airbus A320 fra det armenske selskapet Armavia var blitt utsatt for terrorisme.

Passasjerene Flyet var på vei fra Armenias hovedstad Jerevan til Sotsjij, og ifølge flyselskapets liste var 85 av de 113 om bord i flyet armenske statsborgere, 26 var russere, en georgier og en ukrainer. Tidlig onsdag formiddag var 18 omkomne funnet av de over 20 skipene som deltok i letingen.

Vrakrester og tomme flytevester ble i morgentimene funnet drivende i Svartehavet rundt fem kilometer utenfor Sotsjij. Russiske luftfartsmyndigheter satte i gang etterforskningen av ulykken, og pekte på det dårlige været som den mest sannsynlige årsaken.

– I øyeblikket har vi absolutt ikke noe bevismateriale som tyder på at det dreier seg om en terrorhandling, sa påtalemyndighetens talsmann Nikolaj Sjepel. – Flyet var i beste tekniske stand, og mannskapet var godt kvalifisert, tilføyde Armavia-direktør Andrej Aghajanov.

Tornado? – Flyet kom trolig inn i en tornado, ellers ville det ikke ha styrtet så brått, sa en annen talsmann for flyselskapet, Ashkharbek Kalantar. Værforholdene i ulykkesområdet skal ifølge meteorologer ha endret seg svært brått og det første landingsforsøket i Sotsjij ble avbrutt.

– Plutselig ble været mye dårligere, og flymannskapet fikk beskjed om å sirkle. Så forsvant flyet plutselig fra radarskjermene, fortalte Aleksandr Neradko som leder den russiske flygeledertjenesten.

Mannskapet rakk ikke å sende ut noe nødsignal. Airbus-maskinen, som var 37,5 meter langt og hadde et vingespenn på 34 meter, styrtet i Svartehavet i en vinkel på 60 grader og ble fullstendig smadret.

REUTERS
REUTERS
REUTERS