Gjennom en svært omfattende razzia har FBI reddet 105 barn som har blitt utsatt for menneskehandel i USA. Det fortalte assisterende direktør i FBI, Ronald Hosko, under en pressekonferranse mandag ettermiddag, skriver NBC News.

Alle ofrene skal ha vært mindreårige. Den yngste av dem er 13 år og ble utsatt for både menneskehandel og prostitusjon.

FBI opplyser at 150 personer vil bli siktet som følge av razziaen.

Største FBI-aksjon noensinne

FBI har kalt aksjonen «Operation Cross Country». Razziaen ble gjennomført over tre dager med det mål å redde mindreårige ofre fra prostitusjon og menneskehandel.

Aksjonen fant sted i 76 amerikanske byer gjennom et samarbeid mellom FBI og lokalt politi. 47 ulike FBI-avdelinger deltok i aksjonen sammen med nesten 4000 andre polititjenestemenn.

150 halliker og bakmenn ble arrestert. Det er den største politiaksjonen knyttet til seksuell utnyttelse av barn som noensinne har blitt gjennomført på amerikansk jord.

— Barneprostitusjon er en overhengende trussel mot barn over hele landet. Aksjonen viser at denne type kriminalitet kan skje hvor som helst og at FBI må fortsette sitt harde arbeid for å gi de kriminelle sin rettmessige straff, sier Hosko i FBI.

Solgte barna på internett

— Hallikene utnyttet vanskeligstilte barn med en trøblete bakgrunn. I noen av tilfellene skal de ha solgt seksuelle tjenester med barna på internett, sa Hosko ifølge NBC News.

Ifølge FBI skal hallikene ha kommet i kontakt med barna gjennom å gi dem komplimenter og tilby dem lettjente penger.

— Så blir de fanget i et nett av narkotika og fysisk mishandling. Det kan også være snakk om tortur, sa Hosko under pressekonferransen.

2700 barn reddet på ti år

Siden «Innocence Lost National Initiative» ble dannet i 2003 har 2700 barn blitt identifisert og reddet som ofre for seksuell utnyttelse. Åtte personer har blitt dømt til en livslang fengselsstraff. Strafferammen i denne type saker varierer mellom 15 og 50 år.

Hosko uttalte på pressekonferransen at han håpet aksjonen ville rette oppmerksomhet mot menneskehandel og «denne trusselen som stjeler barna våre».

Ifølge NBC News er 240.000 amerikanske barn til en hver tid i fare for å bli utsatt for menneskehandel eller prostitusjon.

— Aksjonen viser hvor mange amerikanske barn som blir solgt som sexslaver hver dag, mange av dem på internett. Vi er stolt over samarbeidet med FBI, som virkelig har tatt dette økende problemet på alvor, sa John Ryan, direktør for nasjonalt senter for savnede og utnyttede barn (NCMEC).