Russisk politi har arrestert de to eierne av nattklubben i byen Perm der mer enn 100 mennesker mistet livet i en brann. En av de to avviser påstander om at han utløste brannen med fyrverkeri.

Tallet på dødsofre etter katastrofen i Perm sto lørdag på 103, mens mer enn 130 var skadet. Befolkningen i industribyen ved Uralfjellene rundt 1400 kilometer øst for Moskva ble oppfordret til å gi blod.

Gnister fra lysoppsats

Ifølge de første meldingene ble det tent på fyrverkeri inne i lokalene, der feststemte mennesker natt til lørdag feiret at nattklubben hadde vært i drift i åtte år. Russiske myndigheter utelukket at brannen var en terrorhandling.

Den ene av de to som ble arrestert etter brannen, benektet ifølge nyhetsbyrået DPA at han hadde utløst fyrverkeri inne i lokalene. Videoopptak skal imidlertid vise at gnister fra en lysoppsats på et bord i lokalet antente plastduken i taket i nattklubben.

Det oppsto full panikk da det begynte å brenne, og dette bidro sammen med mangelen på nødutganger til at dødstallet ble så høyt. Mange av gjestene skal ha segnet om av røykforgiftning, før de nådde fram til den eneste utgangen.

Ledelsen på nattklubben forsøkte forgjeves å få i stand en ordnet evakuering av lokalet, skrev nyhetsbyrået Reuters.

— Mine damer og herrer, det brenner, vennligst still dere i kø for å gå ut, ropte en mann fra scenen.

Mange unge omkom

De fleste av de omkomne og skadede var unge mennesker, fortalte redningsarbeidere. Russlands president Dmitrij Medvedev sendte lørdag minister med ansvar for katastrofesituasjoner Sergej Sjojgu til Perm for å lede granskningen av brannen.

Men lederen for de lokale etterforskningsmyndighetene, Vladimir Markin, tilbakeviste alle antydninger om at terrorister sto bak.

— Her er det ikke snakk om noe slikt, dette handler om brudd på brannforskriftene, fastslo Markin.

Terrorfrykten er stor blant russerne, etter at 26 mennesker mistet livet og mer enn 100 ble skadd i et angrep mot et ekspresstog mellom Moskva og St. Petersburg forrige lørdag. Angrepet var det verste i sitt slag i Russland på fem år.

REUTERS TV
DENIS SINYAKOV