– Regjeringen er fast bestemt på å bli kvitt terroristene og opprørerne. Gårsdagens bombing var nok et bevis for deres ondskap, sa en kilde i regjeringen søndag, dagen etter at 135 personer ble drept og 300 såret av en kraftig lastebilbombe i et sjiamuslimsk strøk av Bagdad.

Iraks sjiamuslimske statsminister Nuri al-Maliki mener at sunnimuslimske opprørere sto bak angrepet.

Søndag ble ytterligere 16 personer drept av bomber og skudd i Bagdad, opplyser politiet og innbyggere. Minst seks av ofrene var politimenn.

Maliki varslet forrige måned at han ville sette i verk en storaksjon mot opprørere i Bagdad, men aksjonen har ennå ikke kommet i gang. Lignende aksjoner tidligere har ikke ført fram. Samtidig er det ventet flere amerikanske soldater til den irakiske hovedstaden, som ledd i president George W. Bushs nye plan for Irak.

Vanlige irakere er frustrerte over at volden fortsetter uten stans. Blant sjiamuslimene er det flere som mener at ansvaret for sikkerheten bør bli overlatt til Mehdi-hæren, militsen til den radikale sjiamuslimen Moqtada al-Sadr.

– Vi har fått nok av at regjeringen ikke greier å beskytte oss. Etter fire år flyter blodet vårt fortsatt, sier Abu Saja, en 37-årig arbeider som bor i bydelen Sadriya, hvor søndagens angrep fant sted.

Pentagon mener imidlertid at Mehdi-hæren er en større trussel mot fred i Irak enn sunnimuslimske al-Qaida.