Nyheten om bruddet kom rett etter at valglokalene stengte søndag. Forferdelig timing, mener enkelte kolleger i Parti socialiste (PS). For sosialistenes relativt gode valgresultat i parlamentsvalget ble overskygget av et samlivsbrudd. Men hadde det gått som Royal planla, skulle nyheten først kommet mandag morgen, via et intervju hun gjorde med radiostasjonen France Inter (innspilt lørdag).

I politikk og kjærlighet ...

I går var franske nettaviser fulle av sitater fra intervjuet. «Som alle par, har vi hatt våre problemer, men jeg valgte å sette dem i en parentes under valgkampen», sa Royal på radio. Hun foreslo for sin samboer at han kunne leve ut «son historie sentimentale» et annet sted, og sikter da til forholdet Hollande lenge har hatt på si, visstnok til en kvinnelig journalist.

Ségolène Royal benekter at problemene i kjærlighetslivet har hatt sammenheng med tapet i presidentvalget. Men folk som har stått paret nær, har lenge sett at kommunikasjonen ikke har vært den beste. Den kommunikasjonen de hadde på slutten, foregikk visst primært i media og ikke på soverommet, for å si det slik. Paret var ved flere anledninger åpenlyst uenige om politiske spørsmål. Det er vel heller ikke utenkelig at sosialistpartiets presidentkandidat ikke maktet å levere sitt ypperste under valgkampen når partilederen skapte så mye hodebry.

François Hollande uttalte i går at bruddet verken har politisk årsak eller konsekvens. Men kolleger i PS mener det uansett vil få politiske konsekvenser. Tusenkronersspørsmålet nå er om Royal kan tvinge Hollande vekk som partileder før han etter planen skal gå av i november 2008. Mye tyder på at hun har lyst på jobben selv.

Begge understreker imidlertid at de skilles som venner. Skjønt formell skilsmisse er det ikke snakk om, Royal og Hollande var aldri gift. Men i 2001 inngikk de partnerskap i solidaritet med franske homofile, som partnerskapsloven fra 1999 var laget for.

Møttes på skolebenken

En politiker i konservative UMP påpeker at Royal og Hollande var selve symbolet på at det var mulig å være par i politikken. I over 20 år har de jobbet sammen i sosialistpartiet.

Ségolène og François falt for hverandre da de gikk på eliteskolen ENA (École Nationale d'Administration), også kjent som utklekkingsanstalt for franske politikere. Mens de bygget sine politiske karrierer fikk paret fire barn. Etter at det ble klart at Royal, og ikke hennes partipolitisk mer profilerte mann, stilte som presidentkandidat, har Hollande spilt 2. fiolin.

I vinter begynte det for alvor å skurre. Ryktene om ekteskapsproblemer ble først dementert, blant annet i boken «Maintenant» som kom i mars. Når Royal nå går ut og «skiller seg i media», begrunner hun det med at hun vil stoppe rykteflommen for å beskytte sine fire barn.

Femme fatale-søksmål

Rett etter presidentvalget kom nok en bok, «La femme fatale». I denne boken påstås det at ekteskapsproblemene påvirket politikken og at det sågar var disse problemene som fikk Royal til å stille som presidentkandidat. Ifølge forfatterne advarte hun ham mot å stå i veien for henne. Royal og Hollande krever nå forfatterne for 150.000 euro for frarøvelse av privatlivets fred.

I morgen lanseres en autorisert versjon av Royals historie: «Les coulisses d'une défaite» — «Kulissene av et nederlag», skrevet av journalistene Christine Courcol og Thierry Masure. Her forteller Royal blant annet om forholdet til Hollande.

Enkelte partikolleger mener sosialistpartiet i det siste er blitt redusert til et familieforetak. De kritiserer Royal for å stjele oppmerksomhet fra partiet og i stedet reklamere for boken.

Hun kan i hvert fall ikke kritiseres for å gjøre som Danièle Mitterand og en rekke andre franske medsøstre: Å godta elskerinner som en del av hverdagen.

MICHEL EULER