— Nordavinden har gjort seg gjeldende langt sørover i Europa. Også de kommende dagene blir det kulde. Men det blir ikke fullt så kaldt som det har vært, jeg tror vi er over toppen nå, sier vakthavende meteorolog Ivar Hjellestad ved Vérvarslinga på Vestlandet.

Utsiktene kan bety fortsatt trøbbel for reisende som sitter værfast på flyplasser i Europa. I dag er det meldt minus syv grader i Amsterdam, også de påfølgende dagene viser prognosene kuldegrader på den store lufthavnen Schipol. Det vil holde seg ganske kaldt i Tyskland. I Berlin er det meldt åtte kuldegrader i dag, greske Thessaloniki får to kuldegrader, Aten 5 grader.

— Men i neste uke ser det ut til at det kan komme varmere luft fra havet, det kan betyr noe mer behagelige temperaturer i vestlige deler av Europa, sier Hjellestad.

Denne uken har det vært målt kulderekorder i en rekke europeiske land. Det ble målt over 40 kuldegrader i Tyskland, 30 i Frankrike og 20 i Spania. Snøfall skaper store problemer på veiene og for flytrafikken.

— Slike temperaturer er ikke vanlig i disse delene av Europa, det er ikke akkurat hver vinter det skjer, sier Dag Kvamme ved Vérvarslinga på Vestlandet.