HEIDI AMSINCK

Et fredskart fra november 1918, som til nå har vært gjemt og glemt i britiske arkiver, viser at London først tok forslaget fra den britiske offiseren, hærføreren, forfatteren og romantiske ørkenhelten på alvor.

Kartet, som akkurat nå kan ses på en stor utstilling i London, ble utarbeidet av det britiske utenriksdepartementet under overskriften «Lawrences kart» og sendt til briter i daværende Mesopotamia, som blankt avviste det.

Imperialisme

T.E. Lawrence, eller Lawrence of Arabia, kom tilbake fra Kairo like før slutten på Første verdenskrig og sendte sine synspunkter til krigskabinettet i London.

Oppdelingen av Midtøsten var gjenstand for den såkalte Sykes-Picot-avtalen fra 1916 — nedfelt av Sir Mark Sykes og François Georges-Picot, som trakk grensene etter britisk-franske imperialistiske hensyn uten å skjele til økonomi, handelsruter, religion og etniske hensyn.

— Det var i bunn og grunn to menn - en franskmann og en brite - som trakk streker på et papirstykke, sier Jeremy Wilson, britisk ekspert på Lawrence of Arabia, til Bergens Tidende.

«Kunne» araberne

Den britiske offiseren, derimot, baserte sitt forslag på inngående kjennskap til Midtøsten og samtaler med mennesker fra hele regionen under det arabiske opprøret mot Tyrkia mellom 1916 og 1918.

— Man kan ergre seg over at det ikke ble til noe, for det ville vært mye bedre enn det er i dag, sier Jeremy Wilson.

Lawrence of Arabia foreslo blant annet separate regjeringer for kurdere og arabere i det nåværende Irak. Og det samme for arabere i Mesopotamia og armenere i Syria. Men det vant ikke gehør i London eller Paris til Lawrences store ergrelse.

— Han var svært skuffet. Men han håpet at amerikanerne ville gripe inn og erklære Sykes-Picot for å være en lite tilfredsstillende, imperialistisk avtale, sier Jeremy Wilson.

Det skjedde som kjent ikke, og grensene som også definerer nåtidens Irak, ble fastlagt etter Sykes-Picot.

Helt annerledes

«Kartet viser at man ofte ignorerte synspunktene fra mennesker som kjente regionen godt,» sier Hania Farhan, Midtøsten-ekspert i det britiske analysefirmaet Economist Intelligence Unit i en pressemelding om utstillingen i London:

«Kolonimaktene i Paris og London hadde sin egen dagsorden og lot til å være likeglade med kjensgjerningene i områdene og deres folk. De grensene Lawrence foreslo er markant forskjellige fra dem man endte med.»

PÅ VERDENSKARTET: I Imperial War Museum i London kan du nå se kartet som T.E. Lawrence - Lawrence of Arabia - fikk tegnet som forslag til hvordan Midtøsten burde se ut. Dessverre (?) ble hans forslag vraket ... FOTO: STEFAN ROUSSEAU, PA