Hundrevis av mennesker er drept eller skadet i angrep mot den sentrale syriske byen Homs. Aktivister som Al Jazeera har snakket med sier hæren lørdag har brukt stridsvogner, granatkastere og maskingevær i et angrep på bydelen Khaladiyeh.

Angrepene startet fredag kveld og fortsatte utover natten.

Al Jazeeras reporter Mysa Khalaf er blitt fortalt at byens hovedsykehus er overfylt og at folk har satt opp provisoriske klinikker i moskeer. Ifølge ham skal de være i ferd med å gå tomme for blod i byen.

Lørdag ettermiddag skriver Utenriksdepartementet i en pressemelding at Regjeringen ser svært alvorlig på utviklingen i Syria.

— Situasjonen er både farlig og uakseptabel, og minner i økende grad om borgerkrig. De siste ubekreftede rapportene om nye overgrep i Homs understreker dette, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Antall døde kan stige

Uroen i Syria fortsatte lørdag, dagen etter at over 260 mennesker angivelig ble drept i granatangrep i byen Homs, melder NTB.

Minst to personer ble drept mens de deltok i et begravelsesfølge utenfor hovedstaden Damaskus, mens minst ti andre ble såret. De to som ble begravet ble ifølge syriske aktivister drept av sikkerhetsstyrker fredag.

Samtidig kommer det meldinger om at situasjonen i Homs er relativt rolig lørdag morgen, selv om snikskyttere fortsatt løsner skudd.

Ifølge en talsmann for en opposisjonsgruppe som kaller seg Den lokale koordinasjonskomiteen slo over 350 granater ned i Homs fredag. Han sier også at tallet på døde etter angrepet kommer til å stige ettersom mange av de over 1.050 som er såret har livstruende skader.

— Over 18 bygninger raste sammen som følge av angrepet. Mange av de sårede er kvinner og barn, sier talsmannen.

Myndighetene nekter å ha stått bak

Syriske myndigheter avviser at de har angrepet byen Homs, og hevder «væpnede banditter» står bak, melder statlige syriske medier.

— Det stemmer ikke at hæren har angrepet enkelte deler av Homs med granater, slik det hevdes av enkelte TV-stasjoner som fremmer vold», heter det i en melding fra det statlige syriske nyhetsbyrået SANA.

— Likene som vises fram på disse satellitt-TV-kanalene er personer som har blitt bortført og drept av væpnede banditter, heter det videre i meldingen fra SANAA.TV-stasjoner som Al Jazeera og Al Arabiya har vist amatørbilder lagt ut på YouTube som angivelig viser personer som er drept i angrepet. Men det er ikke blitt bekreftet fra uavhengige kilder at de døde er fra Homs, eller at det faktisk har skjedd et slikt angrep der.

Syriske myndigheter mener det pågår en «hysterisk kampanje» som har som mål å «påvirke en del lands holdninger i FNs sikkerhetsråd».

- Vankelig å nå frem med hjelpen

Røde Kors' søsterorganissjon, Syria Arabiske Røde Halvmåne, opererer nå som eneste humanitære organisasjon i byen Homs. Røde Kors skriver i en pressemelding lørdag ettermiddag at deres frivillige og ansatte opplever å bli utsatt for forsinkelser og forhindringer i arbeidet med å bistå med helsehjelp til den syriske befolkningen.

– Dette må opphøre. Partene må sikre oss uhindret tilgang. Samtidig ber vi partene om å spare sivile liv og sivile mål i voldshandlingene, sier Sven Mollekleiv, president i Røde Kors i Norge.

– Det er vanskelig å få ut informasjon, men vi vet at Syria Arabiske Røde Halvmåne gjør en formidabel innsats, med førstehjelp og transport av sårede. Nasjonalforeningen opererer også flere mobile klinikker som brukes der transport til sykehus ikke er mulig, sier Mollekleiv.

Samtidig øker behovet for humanitær hjelp over hele landet etter over 11 måneder med kamper.

Urosenter

Homs har stått i sentrum for det ti måneder lange opprøret mot president Bashar al-Assad og hans regime.

FN oppga i forrige uke at 5.400 mennesker er drept i Syria siden opprøret startet i mars i fjor. Franske myndigheter anslo onsdag at omkring 6000 mennesker er blitt drept i uroen, ifølge NTB.

Medlemslandene i Sikkerhetsrådet har forhandlet om en resolusjonstekst hele uka, men uten å komme fram til enighet. Arbeidet med resolusjonen fortsatte lørdag.

Russland og Kina imot regimeskifte

Russland har gjort det klart at de kommer til å legge ned veto mot en resolusjon som slutter opp om fredsplanen utarbeidet av Den arabiske liga, blant annet fordi denne i praksis krever at president Bashar al-Assad skal gi fra seg makten innen to måneder.

Heller ikke Kina vil slutte opp om en resolusjon som tar til orde for regimeskifte i Syria.

Utenriksminister Jonas Gahr Støresier at det nå haster at verdenssamfunnet klarer å samle seg om en felles holdning til Syria.

– Fra norsk side støtter vi Den arabiske ligas fredsplan for Syria og håper at Sikkerhetsrådets medlemmer, og i særdeleshet defaste medlemmene, snarlig vil gi sin tilslutning til planen. Denne planen fremstår som det mest realistiske bidrag til å finne en politisk løsning på konflikten, sier han.