Det frykter den amerikanske eksperten Julie Geberding, som er direktør for landets Center for Disease Control (CDC), skriver VG.

I en artikkel i tidsskriftet New England Journal of Medicine sier hun at viruset høyst sannsynlig kommer til å spre seg til alle kontinentene.

-Hvis viruset flytter seg raskere enn vår forskning og våre kontrolltiltak har kapasitet til, kan vi regne med en lang og hard kamp.

Risikoen er høy, og utfallet kan ikke forutsis, skriver den amerikanske eksperten.

Geberding får støtte av professor Liam Donaldson, som er ledende ekspert på området i England.

-Det er åpenbart at sykdommen ikke er under kontroll, verken i Hongkong eller Guangdong-provinsen. Å reise til disse områdene er å ta en betydelig risiko, sier Donaldsen til BBC.

Divisjonsdirektør Lars Vorland ved smittevernavdelingen i Nasjonalt Folkehelseinstitutt er ikke riktig like pessimistisk som sine utenlandske kolleger.

-Hvordan og hvor raskt SARS vil spre seg, avhenger i stor grad av hvordan den smitter, og hva slags virus det dreier seg om. Hvis sykdommen smitter ved vanlig dråpesmitte, kan det være mulig å stoppe den. Smitter den derimot ved luftsmitte, kan Julie Geberding har rett, sier Vorland til VG.

(NTB)