Generalen, som er nestleder i den amerikanske forsvarsstaben, ankom fredag Afghanistan. Under et besøk hos de amerikanske soldatene som jager Taliban og al-Qaida i fjellene, sa Pace at det ikke er en prioritert oppgave i krigen mot terror å ta Osama bin Laden til fange.

-Vi ville bli glade for å ta Osama, det er absolutt noe vi ville like å gjøre, men det er ikke viktig i forhold til selve krigen mot terroristene, sa Pace.

Pace mener også at sikkerhetssituasjonen i Afghanistan er blitt bedre, to år etter Talibans fall.

-Sett fra det afghanske folkets ståsted, sier 80 prosent at de føler seg sikrere nå enn det de gjorde for et år eller så siden, sier han. Generalens konklusjon står imidlertid i sterk kontrast til rapporter fra uavhengige organisasjoner. Ifølge menneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch (HRW) lever svært mange familier på landsbygda i konstant frykt for lokale krigsherrer — som USA har bidratt til å styrke.

-Mesteparten av landet er i hendene på krigsherrer og geværmenn som terroriserer lokalbefolkningen. De raner dem, dreper dem, voldtar unge jenter, driver utpressing og kidnapper unge gutter, skriver HRW i en rapport om situasjonen i Afghanistan.

Angrep

Den siste tiden har Taliban og andre militante grupper gjennomført en rekke angrep på amerikanske soldater og afghanske regjeringsstyrker. Også utenlandske hjelpearbeidere er i økende grad blitt et mål for angrepene. Siden mars er 12 hjelpearbeidere drept.

Sist søndag ble den franske FN-arbeideren Bettina Goislard skutt og drept av talibansoldater.

NATOs generalsekretær George Robertson ba fredag de 19 medlemmene i NATO-alliansen om å yte mer militær bistand til Afghanistan.

-Vi trenger flere soldater på bakken, og det er ingen hemmelighet at vi har trøbbel med å få gjort en del av de riktige tingene, sier Robertson.

Ifølge NATO-sjefen har Afghanistans president Hamid Karzai innstendig oppfordret alliansen til å utvide sin tilstedeværelse i landet.