Ifølge det amerikanske forsvarsdepartementet er materiale som ble beslaglagt, det største terrorrelaterte funnet noensinne.

Angrepet mot og likvideringen av bin Laden har gitt USA den hittil største samlingen viktig terrormateriale som noensinne er blitt beslaglagt i én enkelt leilighet, sier en høytstående tjenestemann i Pentagon til nyhetsbyrået AFP.

Amerikanske myndigheter har offentliggjort fem videoer som ble funnet i huset i Abbottabad. Den ene av videoene som er offentliggjort, viser bin Laden som ser på seg selv på TV, mens flere av de andre viser at han øver seg på taler.

Al-Qaidas kontrollsenter

Videoene ble ifølge CNN vist for journalister før de ble offentliggjort på TV. Et av opptakene er fra oktober eller november i fjor, mener TV-kanalen.

Det beslaglagte materialet viser at bin Laden var aktiv leder av terrornettverket al-Qaida. AFPs kilde sier at gjemmestedet var et aktivt kommando— og kontrollsenter for terrornettverket.

— Materialet viser at bin Laden hadde strategiske og operasjonell kontroll med al-Qaida, sier tjenestemannen.

Bin Laden skal ha hatt omfattende kontakt med ulike deler av al-Qaida-nettverket fra sitt skjulested i Pakistan, og dokumentene og opptakene viser at han selv deltok aktivt i planlegging av terroraksjoner.

Terrorplaner

Blant dokumentene som er funnet, er vage planer om angrep mot tog i USA på tiårsdagen for 11. september-angrepene.

CNN understreker at man bare får se det som amerikanske myndigheter har bestemt seg for å vise frem.