– I løpet av de nærmeste dagene vil president Juan Manuel Santos kunngjøre at fredsforhandlinger med FARC skal starte i Oslo 5. oktober. Deretter skal forhandlingene fortsette på Cuba, sier Santos, som for øvrig er fetter av president Santos.

Begge parter undertegnet mandag en avtale om å innlede fredsforhandlinger under et møte på Cuba, ifølge den pan-latinamerikanske TV-stasjonen Telesur.

Myndighetene i Colombia var raskt ute med å avvise opplysningene. Men rykter om at en mulig fredsavtale med FARC var på trappene har versert i flere måneder. Blant annet har landets tidligere president Alvaro Uribe flere ganger skrevet om det på Twitter.

Ifølge nettsiden Colombia Reports har det versert rykter den siste uken om samtaler mellom FARC og den colombianske regjeringen.

President Santos har ikke kommentert opplysningene om at myndighetene er i kontakt med FARC-geriljaen for å forberede kommende fredsforhandlinger. Forhandlingene mellom partene blir de første i landet på over ti år.

UD: Ingen kommentar

Pressevakt Frode Andersen i Utenriksdepartementet sier til Aftenposten.no rett før klokken 20 mandag at UD foreløpig ikke har noen kommentar til saken.

Skal snakke om våpenhvile

Ifølge RCN radio startet det hele i forrige uke da Juan Manual Santos, Colombias president, møtte Hugo Chavez, presidentkollega i Venezuela.

Under møtene i Oslo skal partene blant annet snakke om våpenhvile — og overgivelse av våpen.

Tidligere president i Colombia, César Gaviria blir nevnt som en av dem som muligens skal lede forhandlingene.

Væpnet kamp siden 1964

Den venstreorienterte FARC-geriljaen har drevet en væpnet kamp i Colombia siden 1964, men er i dag betydelig svekket.

Geriljaen har vært beryktet for å bortføre tusenvis av mennesker og holde dem fanget i jungelen i årevis. En av de mest kjente fangene var presidentkandidaten Ingrid Betancourt, ble bortført i 2002 og løslatt seks år senere.

FANGEUTVEKSLING: Medlemmer av FARC-geriljaen forbereder løslatelsen av to helikopterpiloter de har tatt til fange, i dette bildet som er fra juli i år. Geriljaens leder lovet på nyåret å slutte med bortføringene, som er et av kravene myndighetene har satt for å innlede fredsforhandlinger.
SCANPIX