President George W. Bush signerte i mai et lovforslag om å bevilge 15 milliarder dollar til kampen mot hiv/aids i løpet av de neste fem årene. Det meste av pengene er ment å gå til prosjekter i Afrika og Karibia.

Lovforslaget sa ikke noe om hvor Kongressen skulle ta pengene ifra. Aids-aktivister forventet at det ville bli bevilget 3 milliarder dollar i året de neste fem årene. Men Det hvite hus ba senere om kun 2 milliarder dollar til kampen mot hiv/aids til neste års budsjett, noe Representantenes hus torsdag godkjente.

Talsmann for Det hvite hus, Scott McClellan, sier president Bush er glad for at pengene ble bevilget, og at han fortsatt står ved løftet om å bruke 15 milliarder dollar i løpet av femårsperioden.

Aidsaktivister beskylder imidlertid Bush for å ha brutt løftene til Afrika.

— Dette er et svik mot de foreldreløse barna han omfavnet og de menneskene som dør av aids som han har gitt et håp, sier Paul Zietz, leder for organisasjonen Global AIDS Alliance, og refererte til Bushs besøk på aids-klinikken i Uganda for to uker siden.

Under sin Afrika-reise gjentok Bush ved flere anledninger at USA kom til å bruke 15 milliarder dollar i kampen mot aids de neste fem årene.

(NTB)