• Jeg ringte til klokken to om natten. Før klokken fem begynte jeg igjen, forteller Harald Strand. Klokken 6.50 kom beskjeden han og kona Jonveig ventet på.

HILDE KRISTIN STRAND

Både sønnen Dagfinn, svigerdatteren Mette og de to barnebarna var i live og uskadde. Etter å ha overnattet i jungelen kom familien på fire seg til et sykehus og fikk låne en telefon.

— Nå er vi ovenpå, smiler Jonveig og Harald.

Onsdag ettermiddag har de nettopp fått beskjed om at familien etter all sannsynlighet kommer til Flesland samme kveld.

Sent i går kveld sto de klar på Flesland, men så kom telefonen: Sønnen og familien hadde blitt sendt Arlanda i stedet og ville først komme hjem torsdag.

— Det er i alle fall godt i vite at de har kommet ut av forferdelsen der nede. Nå reiser vi hjem og hviler litt, og begynner på igjen i morgen, sier Jonveig.

«Turistene har det bra»

Sønnen Dagfinn og familien skulle egentlig til Phuket i ferien, men ble videreformidlet til Khao Lak. Der skulle de være i to uker, før de skulle komme hjem tidlig andre nyttårsdag. De bodde i en bungalow på stranden, men var heldigvis i hotellresepsjonen, som lå i et murhus, da flodbølgen rammet. Både voksne og barn søkte tilflukt på hotelltaket. Den neste natten sov de ute.

Hjemme på Storetveit satt Jonveig og Harald intetanende. Da de så Dagsrevyen andre juledag forsto de at området der deres kjære var, var rammet.

— Vi visste ikke hvilket reiseselskap de hadde reist med, så det var ikke annet å gjøre enn å begynne å ringe rundt, sier Harald.

De viste seg at familien hadde reist med Star Tour.

— Da jeg ringte, kunne de ikke si noe om hvor våre befant seg. Det første jeg fikk beskjed om, var at reiselederne hadde sjekket at turistene hadde det bra. Men så så vi bildene på nyhetene og forsto at det ikke kunne være tilfelle for alle, sier Dagfinn.

Vanskelig å fatte

— Jeg hadde sett bilder av bungalowen der de skulle bo, og visste at den lå ved vannet. Hadde de vært der, hadde vi ikke fått dem hjem, sier Jonveig.

Harald satt i telefonen til klokken to den natten uten å få kontakt med dem som var i Thailand. Før klokken fem om morgenen var han i gang igjen. Like før klokken syv kom telefonen de ventet på.

— Hvor heldige vi er som får alle får alle våre hjem, sier Jonveig ettertenksomt.

De siste dagene er det ikke mange nyhetssendinger eller aviser som har gått ekteparet hus forbi.

— Det er forferdelig. Vi som ikke har vært der kan ikke fatte hva som har skjedd. Nå gleder vi oss bare til å få de fire hjem, sier Jonveig og Harald Strand.

ENDELIG: Endelig kom telefonen om at sønnen, svigerdatteren og de to barnebarna på 11 og 15 år er på vei hjem. I dag er de her. - Vi skal være på flyplassen, vær du sikker, sier Harald og Jonveig Strand. <br/>Foto. EIRIK BREKKE