Søndag kveld arresterte amerikanske styrker 40 irakiske soldater som skal ha holdt utlendingene fanget, melder Reuters, som har sine opplysninger fra politikerkilder.

En Reuters-journalist som forsøkte å nærme seg bygningskomplekset søndag, ble hindret av sjiamuslimsk milits.

I fjor fant amerikanske styrker 173 fanger, hovedsakelig sunniarabere, i en hemmelig bunker som tilhørte det irakiske innenriksdepartementet. Fangene så ut til å være torturert og underernært.

Sunniarabiske ledere beskylder innenriksdepartementet i Irak for å samarbeide med sjiamuslimske geriljagrupper om dødsskvadroner. Departementet avviser anklagene.

Kamper med Sadr-milits

I en annen hendelse ble minst 20 mennesker drept da amerikanske soldater støtte sammen med sjiamuslimsk milits ved en moské i Bagdad, ifølge helsepersonell.

Politiet sier sammenstøtene brøt ut etter at militsen til den sjiamuslimske lederen Moqtada al-Sadr, Mehdi-hæren, forsøkte å stanse amerikanske soldater som ville ta seg inn i Mustafa-moskeen i Ur, et distrikt i den irakiske hovedstaden.

Den amerikanske hæren sa de ikke hadde noen opplysninger om hendelsen.

En av Sadrs nære rådgivere hevder at de amerikanske soldatene drepte over 20 ubevæpnede moskégjengere, som ikke var medlemmer av militsen.

– De amerikanske soldatene gikk inn i moskeen under bønnen og drepte over 20 moskégjengere. De bandt dem og skjøt dem, hevdet Hazim al-Araji overfor nyhetsbyrået Reuters.

30 funnet halshugd

Samtidig fortsetter den sekteriske volden med uforminsket styrke i det krigsherjede landet. Søndag kveld ble 30 lik, de fleste av dem halshogd, funnet i en landsby nordøst for Bagdad, ifølge irakiske politi— og militærkilder.

Likene ble funnet på hovedveien i byen Mulla Eed nær byen Baquba, som ligger 6 mil nordøst for den irakiske hovedstaden.

Hundrevis av lik har blitt funnet i Irak etter bombingen av en sjiamuslimsk helligdom i Samarra i forrige måned. Aksjonen ble fulgt av en rekke hevnangrep mot sunnimuslimer, og Irak befant seg en stund på randen av en sekterisk borgerkrig.

Baquba, som både har sunnimuslimske og sjiamuslimske innbyggere, har vært i frontlinjen for den sekteriske volden. (