Innbyggerne i den lille fredelige pakistanske landsbyen Chak Shah Mohammad, 90 kilometer nord for hovedstaden Islamabad, ble denne helgen overrasket over plutselig å befinne seg i sentrum av verdens oppmerksomhet, skriver Aftenposten.no.

Da ble det kjent at Osama bin Laden (54) skal ha gjemt seg i landsbyen i to og et halvt år sammen med familien før de flyttet til Abbottabad, hvor Al-Qaida-lederen ble drept av amerikanske spesialsoldater i en operasjon som varte i 40 minutter natt til 2. mai.

Pakistanske etterforskere forsøker nå å danne seg et bilde av terrorlederens hemmelige liv de siste årene, og det er bin Ladens kone nummer fem, 29 år gamle Amal al-Sadah fra Jemen, som under avhør skal ha fortalt at familien gjemte seg i noen huler i nærheten av landsbyen i flere år.

Etterretningsoffiserer har lenge trodd at bin Laden bodde i fjellområdene nær den pakistanske grensen. Men dersom det stemmer at han gjemte seg i landsbyen Chak Shah Mohammad, et par kilometer sørøst for byen Haripur på veien til Abbottabad, har han i over syv år befunnet seg i hjertet av Pakistan, bare et par timer nord for hovedstaden Islamabad.

Ubevæpnet

Under avhør med pakistanske etterforskere skal Amal al-Sadah ha forklart at hun natt til mandag for en uke siden akkurat hadde gått inn på soveværelset sammen med Osama bin Laden og slukket lyset da de hørte lyden av skudd. Hun sier at før bin Laden rakk å få fatt i sitt Kalashnikov-gevær, stormet amerikanske soldatene inn i rommet og skjøt ham. Hun skal dermed ha bekreftet opplysningene om at Osama bin Laden var ubevæpnet da han ble drept.

I dag er hun innlagt på et militærsykehus i Rawalpindi i Pakistan. Hun ble skutt i benet da hun skal ha forsøkt å beskytte bin Laden mot det amerikanske angrepet for en uke siden. Ytterligere to av bin Ladens enker skal være anholdt av pakistanske myndigheter.

I et intervju med fjernsynsprogrammet «60 Minutes» på CBS News har president Barack Obama gjort det klart at han ikke er enig med dem som mener at spesialstyrkene burde tatt bin Laden i live ettersom han var ubevæpnet. — Om det var en ting som ikke holdt meg våken om nettene, så var muligheten for å drepe bin Laden, sier Obama.

— Jeg mener enhver som stiller spørsmål ved om denne utøveren av massemord på amerikansk jord fikk som fortjent, bør få hodet sitt undersøkt, tilføyer han.

- Alle kjenner hverandre

Horder av pakistanske sikkerhetsoffiserer og pressefolk beleiret denne helgen den søvnige lille landsbyen, hvor mange av innbyggerne uttrykker sin klare skepsis til at bin Laden kan ha gjemt seg blant dem. Det bor mellom 1500-2000 mennesker i enkle hus i landsbyen, og de fleste er bønder som lever av å holde sauer og geiter. Her finnes det hverken telefonforbindelser, nettilknytning eller tilgang til internasjonale TV-kanaler.

— Alle i landsbyen vet når en ku kalver, så hvordan i all verden skulle bin Laden og hans familie kunne gjemme seg her? Jeg kan si med sikkerhet at han ikke var her, sier Mohammed Naseer til nyhetsbyrået Reuters. Den 65 år gamle pensjonerte soldaten tok en liten pause fra arbeidet på markene for å snakke med pressen lørdag.

Rundt landbyen er terrenget kupert, med fjell og skogsområder, og det er tre veier som fører inn og ut av landsbyen. Noen av innbyggerne forteller at det i perioder fortsatt bor mennesker i noen av hulene, selv om de fleste nå er øde og forlatt. Det er i løpet av de varmeste sommermånedene at enkelte av innbyggerne flytter inn i hulene for å søke tilflukt fra varmen.

Pakistanske medier har publisert bilder av flere av hulene i nærheten av landsbyen, og det er i en av disse Osama bin Laden skal ha gjemt seg. Det er imidlertid ikke klart hvilken av disse hulene Al-Qaida-lederen og hans familie skal ha oppholdt seg i.

Aftenposten.no har fått tilgang til bilder av hulene av en lokal journalist bosatt i området.

GROTTEN: Hulene i Chak Shah Mohammad ble bygget for flere år siden. Det er i en slik hule Osama bin Laden kan ha søkt tilflukt med sin familie.
RASHID ALI AWAN