I en fersk rapport skriver ICG at landene i Sør-Afrika er de eneste som har mulighet til å påvirke situasjonen i det kriserammede landet, som styres av president Robert Mugabe.

Sør-Afrikas president Thabo Mbeki forsøker nå å mekle mellom opposisjonen og regjeringspartiet Zanu-PF, melder BBC.

Skyhøy inflasjon

Men ifølge den uavhengige tenketanken ICG er det regionale initiativet overfor Zimbabwe svært skjørt. ICG peker også på at flere afrikanske ledere fortsatt støtter Mugabe, og at det er en risiko for at de vil godta kosmetiske forandringer som bare befester den nåværende situasjonen.

Prisstigningen i Zimbabwe setter stadig nye rekorder, og inflasjonsraten for juli måned er på skyhøye 7.634,8 prosent på årsbasis. I august gikk tallene noe ned i forhold til rekordtoppen måneden før og var på 6.592,8 prosent, ifølge offisiell statistikk som ble offentliggjort tirsdag.

Arbeidsledigheten er oppe i 80 prosent, og en firedel av innbyggerne har flyktet fra landet.

Zimbabwe ligger på topp på verdensbasis hva angår prisstigning og arbeidsledighet. Landet er nå inne i sitt åttende år med økonomisk tilbakegang.

Vil utpeke etterfølger

ICG skriver i sin rapport at Vestens sanksjoner mot Zimbabwe i stor grad kun har vært symbolske, og at fordømmelsene fra USA og Storbritannia har virket mot sin hensikt.

ICG anbefaler at verdenssamfunnet slutter opp om Mbekis forsøk på å mekle fram en løsning i landet.

Nasjonalforsamlingen i Zimbabwe begynte tirsdag å debattere et lovforslag som gir Mugabe mulighet til å velge sin etterfølger når han ønsker å pensjonere seg.

Opposisjonen i Zimbabwe kaller lovforslaget for president Robert Mugabes siste i en lang rekke tiltak for å feste grep om makten i landet.