Selvmordsbomberen som sprengte seg selv i lufta i Tel Aviv fredag kveld drepte 18 unge israelere, men kan også ha tvunget fram bevegelse i fredsforhandlingene. Terrorangrepet er blitt fordømt i hovedsteder over hele verden.

De internasjonale reaksjonene, som innebar skarpe fordømmelser, gjorde Arafat fikk press på seg,. For første gang lovte han også at den palestinske selvstyremyndigheten vil gjøre det som står i dens makt for å få til en våpenhvile. Noen timer senere opplyste en palestinsk kilde til nyhetsbyrået AFP at de palestinske spesialstyrkene hadde fått ordre om å iverksette en våpenhvile.

Krav FNs spesialutsending Terje Rød-Larsen oppfordret israelske politikere til å å holde pusten og telle til ti før de utfører hevnaksjoner mot palestinerne.

— Arafats uttalelse holder så langt folk unna kanten av stupet. Men ord er ikke nok, sier Rød-Larsen til nyhetsbyrået Reuters.

Israel krevde handlinger og ikke bare ord, og ga ifølge israelsk radio Arafat ett døgn på å bevise at han mener alvor.

Regjeringen til Ariel Sharon krever ifølge israelsk fjernsyn tre ting fra Arafat. For det første en ordre om våpenhvile til alle styrker under hans kommando. Et krav som altså kan være innvilget.

Dernest at alle militante medlemmer i Islamsk hellig krig og Hamas som er blitt løslatt under opprøret, settes bak lås og slå igjen. Det tredje kravet er at alle palestinske granatkastere overleveres til utsendinger fra USA.

Isolerer Arafat Palestinerne hadde inntil lørdag kveld ikke fulgt opp Israels erklæring om ensidig våpenhvile. At palestinerne framstår som lite kompromissvillige, har styrket Israels posisjon internasjonalt etter at den var på et lavmål da det israelske flyforsvaret bombet palestinske områder med F16-fly.

Ifølge politiske kilder den israelske avisa Haaretz har snakket med, er Israels strategi å isolere Arafat internasjonalt. Strategien skal ha blitt bestemt da det israelske sikkerhetskabinettet møttes lørdag. Derfor frastår den israelske regjeringen i første omgang fra hevnaksjoner, skriver den israelske avisa.

Presses fra alle kanter Den palestinske politikeren Hanan Ashrawi understreker at det kan ta tid før en ordre om våpenhvile har noen virkning på gateplan.

— Det palestinske folket er ikke noe militært regiment. Du kan ikke utstede ordre og forvente at de blir fulgt umiddelbart, sier hun til Reuters.

Blant analytikere er den gjengse oppfatning at Arafat presses fra to kanter. På den ene siden fra det internasjonale samfunnet som ønsker våpenhvile. På den annen side fra det palestinske folket som ikke vil at opprøret avsluttes uten at man har oppnådd innrømmelser fra Israel.

Palestinerne krever blant annet at alle blokader mot palestinske områder avsluttes, og at utvidelsen av israelske bosettinger i okkupert område fryses.

Tiltak Israel avsto ikke fra ethvert tiltak i kjølvannet av terroraksjonen. Israel blokkerer nå all ferdsel inn og ut av Vestbredden og Gaza, stenger alle grenseoverganger fra palestinske områder til Egypt og Jordan, og stenger flyplassen og havna i Gaza.

Det er ikke klart hva som vil bli Israels neste trekk hvis Arafat ikke tilfredsstiller deres krav. Haaretz skriver at Israel i så fall vil slå til mot selvstyremyndighetens viktigste interesser og terrorismens infrastruktur.

Angrepene skal ha en lav profil slik at de ikke skader Israels anseelse internasjonalt slik tidligere angrep har gjort.

En slik strategi krever imidlertid at Sharon motstår økende press fra opinionen hvor stadig flere stemmer krever hevn.

Lørdag angrep israelske demonstranter en moské i Tel Aviv med steiner, mens de ropte "Død over araberne. Flere enn 20 personer ble skadd.

Spent Situasjonen var lørdag kveld spent i Gaza og på Vestbredden, hvor man fryktet luftangrep. Palestinerne evakuerte offentlige bygninger i Nablus på Vestbredden. Øyenvitner forteller at FN-ansatte forlot Gaza.

USAs utenriksminister Colin Powell avlyser en reise søndag til toppmøtet i Organisasjonen for amerikanske stater i Costa Rica på grunn av situasjonen i Midtøsten. Der skulle Powell ha møtt Israels utenriksminister Shimon Peres mandag. Også Peres avlyste utenlandsreisen. Sharon avlyste på sin side en tur til Europa.

Det amerikanske utenriksdepartementet ville lørdag kveld ikke si om Powell ville ta direkte kontakt med partene.

(NTB)