Kunngjøringen kom torsdag kveld, etter at de 24 styremedlemmene i Verdensbanken i tre dager hadde sittet bak lukkede dører og diskutert Wolfowitz’ framtid i den internasjonale utviklingsbanken.

– Styret har godtatt Wolfowitz’ beslutning om å trekke seg som president i Verdensbanken, heter det i en uttalelse fra styret.

I uttalelsen erkjenner styret at «feil ble begått på begge sider», og at letingen etter en ny sjef straks vil starte.

Paul Wolfowitz sa torsdag kveld at han går av av hensyn til bankens interesser og at han hele tiden har handlet i god tro.

– De fattigste menneskene i verden fortjener det beste vi kan levere. Nå er det nødvendig å finne en vei videre, sier Wolfowitz.

Aksepterer motvillig

USAs president George W. Bush sier han motvillig aksepterer Wolfowitz oppsigelse, men at han ville foretrukket at han ble sittende i jobben.

Bush kommer snart til å kunngjøre en ny kandidat til stillingen som sjef i Verdensbanken, opplyser Det hvite hus.

På en pressekonferanse tidligere på dagen unnlot Bush å gjenta tidligere uttalelser om at Wolfowitz måtte fortsette som sjef for Verdensbanken.

– Jeg beklager at det har utviklet seg slik. Alt jeg kan si, er at Paul Wolfowitz er interessert i å gjøre det som er best for banken, sa Bush.

Redde troverdigheten

Både et stort flertall av bankens ledende, ansatte og flere europeiske land har krevd at Wolfowitz måtte trekke seg som sjef for å redde troverdigheten til Verdensbanken, særlig i kampen mot korrupsjon.

Ifølge amerikanske medier har styret de siste dagene forhandlet om et opplegg for å sikre at Wolfowitz kunne gå av med noe av æren i behold.

En granskingskommisjon i banken konkluderte mandag med at Wolfowitz brøt bankens etikkregler da han ga sin bankansatte kjæreste forfremmelse og lønnsøkning.

Paul Wolfowitz er tidligere viseforsvarsminister i USA. Han var en av pådriverne for invasjonen i Irak.