Foreløpig er det ikke klart hvem som står bak angrepet på det franske satiriske bladet Charlie Hebdo i Paris. Alt som foreløpig finnes er vitnebeskrivelser, og bilder og videoer av to gjerningspersoner som flykter og avfyrer skudd i gater i Paris.

Militæranalytiker Harald Håvoll i Senter for internasjonal og strategisk analyse mener likevel visse trekk ved angrepet vitner om et profesjonelt gjennomført angrep.

— Angrepet indikerer en viss grad av trening og logistikk. Det kan jo være en tilfeldighet, men dersom de visste at avisen hadde redaksjonsmøte akkurat på dette tidspunktet, viser det at de har planlagt og skaffet seg informasjon. De visste også tydelig hvilke mål de skulle ta ut, sier han.

- Indikerer trening

Håvoll peker også på at bildene viser at gjerningspersonene har mye utstyr.

— De har både våpen og vester, nesten som om de var en militær enhet. Det indikerer at dette er noen som har hatt en viss grad av trening, og som har hatt støtte til å skaffe utstyr, sier han.

Samtidig understreker han at redaksjonen ikke er et svært vanskelig mål, selv om det var noe vakthold.

— Det gjerningsmennene har hatt på sin side er overraskelsen og sjokket. Det kunne de utnytte i noen minutter, sier Håvoll.

Et kaldblodig angrep

TERROREKSPERT: Jan Oskar Engene.

Jan Oskar Engene, førsteamanuensis og terrorforsker ved Universitetet i Bergen, mener også angrepet virker svært målrettet og planlagt.— For en betrakter virker det også veldig kaldblodig, med direkte henrettelse på gaten av en politimann. Så vidt jeg kan bedømme har de to personene også en forholdsvis rolig og kontrollert flukt, sier han.

Terrorangrepet er utført med skytevåpen. Engene påpeker at den store terrorfrykten siden 11. september 2001 i stor grad har handlet om bombeangrep.

— Det har fortsatt vært en del angrep med skytevåpen, men det har ikke vært så vanlig blant jihadister. Dette viser at terrorister kan få til mye med håndvåpen også, sier Engene.

- Profesjonelle og avskyelige

EKSPERT: Magnus Ranstorp.

Magnus Ranstorp, en av Skandinavias ledende eksperter på islamistisk ekstremisme, sier til NTB at han ikke er overrasket over at det skjer et angrep mot Charlie Hebdo, men over hvor omfattende det var.— Det overrasker meg også at de henrettet en politimann. De virker til å være profesjonelle og avskyelige, sier han.

Ranstorp mener publiseringen av Muhammed-karikaturene og gjentatt satire myntet på islam er bakgrunnen for angrepet.