Pengene skal fordeles blant 30.000 ofre etter at giftig avfall fra lasteskipet «Probo Koala» ble dumpet i Elfenbeinskysten i 2006. Avfallet er av samme type som to måneder senere kom til Vest Tank i Gulen kommune.

Erstatningssummen er utbetalt av oljehandelsselskapet Trafigura, som fraktet avfallet om bord på «Probo Koala».

— Storsvindel

Til nå har de i overkant av 250 millioner kroner stått på konto i en franskeid bank i Abidjan.

Men det var inntil kravet fra «Coordination National des Victimes des Dechets Toxiques» kom. Ofrenes britiske advokater og menneskerettsorganisasjonen Amnesty har kalt det en mulig storsvindel.

I kravet ville nemlig lederen i den koordinerende foreningen for giftofrene ha utbetalt hele erstatningssummen.

Lederen, Claude Ghorou, mente å representere samtlige offer. Derfor, mente han, var hans organisasjon også bedre skikket enn de britiske advokatene til å fordele pengene til de 30.000 ofrene. Ifølge den ivorianske avisen Nord-Sud anklager de også de britiske advokatene for manglende åpenhet.

Fredag kveld bestemte en domstol i Elfenbeinskysten at Ghorou likevel ikke skulle få hånd om pengene. Det betyr at erstatningssummen mest sannsynlig vil bli utbetalt som planlagt, i samarbeid mellom ofrenes britiske advokatkontor og banken der pengene er plassert.

Korrupsjonsnett

Rettskjennelsen kom på tross av at påtalemyndigheten i Abidjan, Elfenbeinskystens største by, støttet Ghorou og hans forening, skriver den britiske avisen Guardian.

Ifølge BBC jublet og danset folk utenfor rettssalen da kjennelsen ble offentliggjort. Retten skriver at Ghorous organisasjon ikke hadde noen lovlig grunn til å kreve erstatningssummen fryst, siden den nettopp var blitt stiftet.

— Vi vet ikke hvem Ghorou er. Derfor takker vi Gud for at vi vant saken, sier en av ofrene til BBC.

— Jeg er svært fornøyd. Dette var et dumdristig forsøk på å ta mine klienters penger. Jeg er glad for at retten gjennomskuet det, sier Martyn Day. Han representerte de 30.000 giftofrene i saken mot Trafigura.

Ghorou skal ha vært en av flere som samlet inn navn og legeerklæringer til det store gruppesøksmålet mot Trafigura etter giftdumpingen.

Frykten har vært at Ghorou bare var en frontmann for et større korrupsjonsnett. Ifølge Day ble en av hans lokalt ansatte i Elfenbeinskysten kontaktet av en høytstående person, som lurte på om det gikk å få i gang «en avtale».

Influensasymptomer

Ifølge antikorrupsjonsorganisasjonen Transparency International er bare fem land hardere rammet av korrupsjon enn Elfenbeinskysten.

Søksmålet fra de giftrammede mot Trafigura skulle opprinnelig startet i det britiske rettsvesenet i oktober. Men under to uker før saken skulle startet, inngikk advokatene til de 30.000 ivorianerne og Trafigura forlik.

I forliket fikk hver eneste av saksøkerne rundt 10.000 kroner i erstatning. Til gjengjeld inngikk advokatene og Trafigura en felles uttalelse: Der skrev begge parter under på at avfallet fra «Probo Koala» ikke kunne ha forårsaket alvorlige sykdom eller død — men derimot influensa-lignende symptomer.

Rune Sævig