Taliban-angrepet mot flere regjeringsbygninger skjedde dagen før USAs spe-sialutsending Richard Holbrooke kommer til landet. Det er ikke tilfeldig, tror Laila Bokhari, forsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).

– Dette er et signal om at president Hamid Karzai og hans regjering ikke sitter så trygt, og det vil skape mer usikkerhet og frykt, sier hun til NTB.

Onsdagens angrep er et av de mest oppsiktsvekkende siden Taliban ble styrtet fra makten for syv år siden.

Viser styrke

– Taliban har vist at gruppen kan slå til dypt inne i Kabul, og dette er et signal om at de ikke har tenkt til å gi seg, mener Afghanistan-eksperten.

Hun påpeker at angriperne brukte både selvmordsbomber og skytevåpen, slik det også ble gjort da Serena hotell ble angrepet for et drøyt år siden. Selv om de aller fleste afghanere er imot denne type vold, kan angrepet likevel gi Taliban større oppslutning. Dette fordi mange ikke tør noe annet enn å ta den sterkestes parti.

– Stadig mer korrupsjon og ustabilitet har skapt et maktvakuum. Nå ser afghanerne at regjeringen vakler. Dette kan være en måte å tvinge til seg mer kontroll og støtte på, mener Bokhari.

Enda steilere?

En talsmann for Taliban sier at angrepet er en hevn for at Taliban-fanger blir torturert i regjeringens fengsler. Men om gruppen med dette signaliserer en mer kompromissløs holdning til regjeringen eller ikke, er uklart.

Karzai har den siste tiden tatt til orde for dialog, noe kritikere mener har gitt Taliban større spillerom. Problemet er at regjeringen muligens ikke har noe annet alternativ enn å forhandle, ifølge Laila Bokhari.

JAKTER TALIBAN: Afghanske regjeringsstyrker klatrer opp på taket på justisdepartementets bygning i Kabul i jakten på talibanerne.
AHMAD MASOOD