Opplysningen kommer dagen etter at de to største opposisjonspartiene ble enige om å gå i koalisjon.

Men han må belage seg på at høyesterettsdommerne, med justitiarius Iftikhar Mohammed Chaudhry i spissen, vil bli gjeninnsatt, selv om det er noe uklart hvordan det skal skje.

Bhutto-partiet Pakistans folkeparti (PPP) og partiet til eksstatsminister Nawaz Sharif (PML-N) kan allerede ha klart å sikre seg to tredels flertall, noe som er nødvendig hvis spørsmålet om riksrett mot Musharraf skal bli vedtatt.

– De siste meldingene tyder på at pashtunerpartiet Awami nasjonalistparti og en løs koalisjon av islamistiske grupperinger fra stammeområdene i nordvest vil gå inn i koalisjonsregjeringen, sier forsker Karin Ask ved Chr. Michelsens Institutt i Bergen til NTB.

Dommerstriden

Den store styrkeprøven mellom regjeringen og president Musharraf vil bli kampen om gjeninnsettelse av høyesterettsdommerne og andre føderale dommere. Men statsministeren må være klar før regjeringen kan tiltre, noe som trolig skjer i løpet av denne uken.

Musharraf-medarbeideren Tariq Azim mener koalisjonspartnerne vil roe seg og dempe retorikken når de først har dannet regjering.

– Det er nødvendig med ro og orden. Under prosessen med stabilisering vil regjeringen være nødt til å samarbeide med presidenten og dermed kan kanskje motsetningene dø hen, mener Azim.

Han peker videre på at Musharraf skal ta regjeringen i ed, og dermed må de politiske lederne se realitetene i øynene og innse at president Musharraf er landets statsoverhode.

Men striden om høyesterett er fortsatt et brennbart tema, og Sharif tviholder på at Musharraf er ulovlig valgt, et synspunkt han deler med høyesterett. Karin Ask mener dette er et spørsmål som må drøftes i den nyvalgte nasjonalforsamlingen, som blir nødt til å finne en løsning.

Statsministerposten

Hvem som skal bli statsminister, er et åpent spørsmål. Den høyt respekterte nestlederen i PPP, Makhdoom Amin Fahim, har lenge ligget godt an, men også tidligere handelsminister Ahmed Mukhtar er et sterkt navn.

Nå kan mye tyde på at Fahims aksjer er svekket ettersom det trekker ut med nominasjonen, skriver nyhetsbyrået Reuters. Men Fahim ønsker åpenbart jobben og uttaler til private TV-stasjoner at han vil forlate PPP, hvis han blir vraket.

– Men svært mye avhenger av hvordan Musharrafs nære allierte USA stiller seg. Hvis Bush-administrasjonen ber lederne av den nye koalisjonen om å holde fingrene av fatet og la Musharraf bli sittende, vil trolig lite skje, sier Karin Ask.

Hun mener PPP-leder Asif Ali Zardari er den som holder igjen for å se om det er mulig å unngå full konfrontasjon med Musharraf, mens Sharif, som i sin tid ble avsatt av nettopp Musharraf, holder fast på konfrontasjonslinjen.

FAISAL MAHMOOD
STR/PAKISTAN