— Regjeringen anser at det ikke lenger er rom for Norge til å opptre som fredsmekler, sier tjenestemannen og legger til at det ble sendt et formelt brev til Norge mandag.

Sri Lanka ba Norge innta rollen som fredsmekler i januar 2000, og med norsk hjelp ble det fremforhandlet en våpenhvile mellom myndighetene og LTTE i februar 2002.

Les også: - Det går mot krig

Men det siste året har igjen kampene rast med full styrke på Sri Lanka, og regjeringshæren er nå i ferd med å knuse LTTE-opprørerne.

Regjeringsbygg i brann

Deler av utdanningsdepartementets lokaler sto mandag i brann etter å ha blitt truffet av demonstrantenes brannbomber. I tillegg har demonstrantene tent på busser og kjørt dem mot hæren, som har svart med tåregass og skarpe skudd.

Hæren har gitt klar beskjed om at de vil bruke «alle nødvendige midler» for å gjenopprette roen i hovedstaden, men presiserte samtidig at soldatene bare skyter i selvforsvar.

Nyhetsbildene fra Bangkok viste imidlertid at situasjonen fortsatt var kaotisk 12 timer etter at opptøyene startet.

Mot Abhisit

Demonstrantene løp mot regjeringskvartalet etter at hæren jagde dem vekk fra et nærliggende område, og det befant seg mandag rundt 4.000 mennesker foran statsminister Abhisit Vejjajivas hovedkontor.

Abhisit har bare sittet fire måneder i jobben etter at omfattende demonstrasjoner og uro tvang den forrige statsministeren i kne. Den gang var det gulkledde motstandere av tidligere statsminister Thaksin Shinawatra og hans støttespillere som rådde gatene.

Denne gangen er det rødkledde Thaksin-tilhengere som demonstrerer. Thaksin ble styrtet i et kupp i 2006 og er i eksil som følge av en korrupsjonsdom.

Søndag oppfordret han sine landsmenn til å gjennomføre en revolusjon i landet, men modererte oppfordringene sine mandag. Til CNN har han bedt tilhengerne sine om å roe ned og gjennomføre protestene på fredelig vis.

Alvorlige konsekvenser

Nå frykter thailenderne at uroen vil koste dem dyrt. Ikke bare er butikkene i Bangkok stengt, en rekke land advarer innbyggerne sine om å reise til Thailand.

Ifølge landets turistmyndigheter vil reisenæringen tjene knappe to tredeler av hva de gjorde i fjor – et tap på omtrent 5,6 milliarder dollar. I verste fall vil 200.000 thailendere i turistbransjen miste jobben.

Utenriksdepartementet fraråder ikke nordmenn å reise til Thailand, men ber om at folk holder seg unna demonstrasjonene.

Stormet Oslo-ambassaden

En gruppe tamilske demonstranter stormet søndag den srilankiske ambassaden i Oslo, noe som har fått myndighetene i Colombo til å reagere kraftig. Sri Lankas ambassadør Esala Weerakoon er svært kritisk til at sikkerheten sviktet slik at demonstranter tok seg inn i ambassaden.

Det var umiddelbart uklart om mandagens utspill fra Colombo har forbindelse med søndagens uro i Oslo.

REUTERS/SCANPIX
REUTERS/SCANPIX
REUTERS/SCANPIX