Beskyldningene om etnisk rensing kom fra begge sider i konflikten lørdag, fra det russiske utenriksdepartementet og fra Georgias nasjonale sikkerhetsråd.

Les også:

Diplomatiet tar fart |

Mareritt for sivile |

– 2.000 sivile drept |

Ber om våpenhvile |

Georgia: Russiske styrker angriper Abkhasia

Aage Borchgrevinck i Helsingforskomiteen mener det som nå skjer heller er at osseterne med russisk pass velger å reise til Russland. Men han er redd for hva som kan skje hvis krigen sprer seg til det andre utbryterområdet i Georgia, Abkhasia.

– Bildet er svært uklart nå. Det er selvsagt et grunnlag for etnisk rensing i Sør-Ossetia etter krigen i 1991-92, fordi en stor gruppe georgiere måtte flykte fra Sør-Ossetia. De fleste sørossetere vil derfor være veldig engstelige for å havne under georgisk herredømme. De føler seg også svært nær russerne, og jeg tror heller det som nå skjer er at ossetere med russisk pass velger å reise.

Georgiske myndigheter ønsker neppe etnisk redning.

– De vil ha en ossetisk befolkning under georgisk sentralstyre. Etnisk rensing slik vi kjenner det fra Balkan, med brenning av landsbyer osv. tror jeg ikke vi får se. Men det er mye kriminalitet her, og faren for plyndring og ran er alltid til stede, sier Borchgrevinck.

Abkhasia

Hvis krigen sprer seg til Abkhasia, er faren større.

– Tusenvis av georgiere har vendt hjem og bosatt seg i et område like ved grensen til Georgia etter 1992. Blir det krig her, vil georgierne være veldig sårbare og risikere å bli drevet ut igjen av abkhasene. Da kunne man forestille seg etnisk rensing. Det er svært viktig at Abkhasia ikke blir dratt inn i krigen, understreker Borchgrevinck.

Men han tror faren for spredning til Abkhasia er moderat.

– Det spørs hvor langt Russland vil presse Georgia, som ikke har noen sjanse til å vinne militært. Men Russland vil neppe gå inn med styrker utover Sør-Ossetia.

– Lite gjennomtenkt

Hele operasjonen fra Georgias side virker lite forberedt og gjennomtenkt, mener han.

– Det eneste Georgia har lyktes med utover å spre ødeleggelse og lidelser, er å vise at her er det en russisk intervensjon og en internasjonal konflikt. Det kan kanskje føre til større press på Russland om å finne en løsning, mener han.

– Det er mulig president Mikhail Saakasjvili startet dette i håp om at det ville være et maktvakuum i Kreml etter presidentskiftet. Men president Dmitrij Medvedev kunne neppe leve med at han startet sin presidentperiode med å gi fra seg Sør-Ossetia eller latt seg presse i en militær konflikt, sier Borchgrevinck, som hadde ventet skarpere internasjonale reaksjoner mot Georgia, særlig fra USA.

SKADET: En georgier ligger skadet etter at russiske styrker har bombet byen Gori, 80 kilometer fra Bilisi.
DAVID MDZINARISHVILI
PÅ VEI TIL HOVEDSTADEN: Russiske soldater på vei mot den sør-ossetiske hovedstaden Tskhinvali.
DENIS SINYAKOV
RUINER: Et russisk krigsfly slapp en bombe på en leilighetsblokk i byen Gori i dag. Fem personer skal ha blitt drept. Her får en av de skadde hjelp av en georgisk soldat.
GLEB GARANICH