Austin, Texas

Slagordene gjaller utover University of Texas i Austin. Mellom 500 og 1000 studenter har samlet seg for å protestere mot krigen. Stemningen er oppildnet. En av bakmennene har ferske sting i pannen og forteller at han ble brutalt anholdt av politiet da han krittet opp et protestvarsel onsdag kveld. Universitetet har kuttet strømmen til høyttaleranlegget, men med ropert får man budskapet ut:

— Vi lever nå i en ny verdensorden hvor maktbruk er den eneste regelen! Politiet er på vei. Vi planlegger sivil ulydighet og vil okkupere gaten. Dere må bestemme hvilken side dere er på!

Sperrer av gatekryss

Jubelen som følger viser hvilken side de fremmøtte velger. Nå marsjerer flokken gjennom universitetsområdet og ned på den lokale hovedgaten, Guadalupe Street, til taktfaste rop:

- One, two, three, four! We don't want your fucking war!!! Fremme i gatekrysset binder ti-femten studenter seg sammen i en vid sirkel. Mens flere setter seg ned, ropes det instruksjoner og appeller fra midtsirkelen. Andre deler ut telefonnummeret til jurister, i tilfelle arrester.

— Jeg tviler på at de arresterer noen, sier Philip Vriend (23), som sitter midt i gaten. En stor politistyrke er kommet til, men de lover å la demonstrantene sitte i fire timer, for deretter å slutte seg til protestene utenfor delstatens regjeringsbygg.

- Må flytte seg

— De som ikke flytter seg når resten går videre, blir arrestert, advarer Commander Harold Piatt.

— De har rett til å protestere, men en gang må vi åpne gaten igjen, sier han til BT.

High school-eleven Danielle Kelsey (17) taler til flokken:

— Jeg gikk fra historietimen min i dag - fordi jeg følte det var viktigere å være med på å skape historie selv!

Motdemonstranter

På fortauet står to enslige motdemonstranter i militærklær.

— Jeg vil vise støtte for troppene og presidenten, sier Erin Selleck (19). Mens antikrigsropene runger omkring henne.

PROTESTER: Studenter ved University of Texas i Austin blokkerer den lokale hovedgaten Guadalupe Street ved middag torsdag, i protest mot krigen mot Irak.<br/> FOTO: KNUT EGIL WANG