• Vi slapp unna det verste. Men Ivan drar med seg litt vær, så vi får kanskje noe regn og vind etterpå, sa norske Vigdis Hølen til BT i går kveld.

HILDE KRISTIN STRAND OG NTB

Hølen har vært evakuert på et hotell i byen Cienfuegos sammen med 27 norske studenter og tre andre lærere siden fredag. Studentene skal studere examen philosophicum, examen facultatum og spansk i ett semester på Cuba. Hølen, som kommer fra Fåberg men er bosatt i Bergen, er med som foreleser i ex phil.

— Foreløpig merker vi ingenting, sa Vigdis Hølen da BT fikk kontakt med henne på telefon fra Cuba i 19.30-tiden mandag kveld.

Senere mandag kveld ble det klart at Ivan hadde passert Cienfuegos uten å gjøre noe skade

Den norske gruppen, som tilhører undervisningsinstitusjonen Gateway College, oppholder seg omtrent fem mil øst for Cubas hovedstad Havana.

— Nå arbeides det med å få byen tilbake til normalt igjen. Den har sluppet unna orkanen helt uten skader, forteller Trond Ola Tilseth, koordinator for den norske gruppen.

— Det er også en stor lettelse at hele Cuba ser ut til å slippe så bra unna. Dette kunne ha vært katastrofalt for landet, sier den norske spansklæreren.

Mandag kveld begynte det så smått å regne i Cienfuegos. Det er normalt med nedbør i ytterkant av orkanens nedslagsfelt etter at den har passert.

— Det er meldt at det vil falle 200-300 millimeter regn i løpet av orkanens gang, opplyser Tilseth.

— Enkelte steder er det snakk om at vannstanden vil øke med seks meter.

Nordmennene har nesten hele tiden kunne følge Cubas statssjef Fidel Castro på fjernsynet. Han er kommet med stadige oppfordringer og formaninger og spurt ut meteorologene om de er sikre på sine prognoser.

I likhet med Cuba forberedte Mexico seg mandag kveld på et sammenstøt med Ivan. Gateway College har norske studenter og forelesere der også. 40 norske studenter er evakuert fra øya Isla Mujeres til et hotell i Cancun på fastlandet i Mexico.

Ex.phil.-foreleser Norunn Kosberg og kjæresten Daniel Hirsch skulle også ha blitt evakuert, men på grunn av en tabbe måtte de være igjen på den lille øya utenfor østkysten av Mexico.

— Vi var en tur på fastlandet da de andre ble evakuert dit. Likevel ble vi sluppet tilbake til øya. Da vi skjønte at vi skulle ha vært evakuert, gikk det ikke flere båter. Så de andre ble evakuert fra øya til fastlandet, mens vi samtidig ble sluppet motsatt vei, forteller Hirsch til NTB.