Presidenten gjorde det klart at USA ikke har til hensikt å hvile før terrorismen er utryddet.

Uten å nevne land ved navn, etterlot han liten tvil om at blikket er rettet mot Irak som et av målene for det videre felttoget mot terrorister.

Stillhet

Markeringen av seksmåneders-dagen for terroranslaget mot World Trade Center (WTC) i New York, Pentagon i Washington DC og dødskrasjet med et passasjerfly i Pennsylvania, ble innledet på minuttet seks måneder etter at det første flyet krasjet inn i WTC's Nordtårn, i går klokken 08.46, lokal tid.

Representanter for byens myndigheter, pårørende etter ofrene, brannvesen og politi sto med bøyde hoder i et minutts stillhet ved Ground Zero der det nå bare er et gapende hull som egentlig kan være en hvilken som helst byggeplass.

Bare minutter før var all virksomhet stanset, der det fortsatt arbeides 24 timer i døgnet.

Like etter klokken 09.00 ble det ringt med klokkene fra alle brannstasjonene i byen for å minnes brannmannskapene som omkom i arbeidet for å redde andre.

Mandag kveld ble to lysstråler som strekker seg flere hundre meter opp mot himmelrommet tent som et foreløpig monument over katastrofedagen. Disse skal symbolisere de to sammenraste tårnene i WTC, og vil være tent i en måned fremover.

Hyllest til Europa

President George W. Bush hadde invitert 1300 gjester til en minnestund i Rosehagen i Det hvite hus.

Her var representanter for de pårørende etter katastrofedagen, diplomater fra USAs allierte, militære representanter m.v.

Presidenten nevnte hvert enkelt land, blant dem Norge, som har sendt styrker som kjemper side ved side med de amerikanske styrkene i Afghanistan. Land som har hatt personelltap ble også nevnt spesielt, blant dem Danmark og Tyskland.

Det var en tale preget av den samme tøffe språkbruken som er blitt presidentens varemerke etter 11. september i fjor.

— Terrorister ønsker seg masseødeleggelsesvåpen. Får de fatt i dem betyr det utpressing, massedød og kaos, sa presidenten som forpliktet seg til å før denne kampen til ende.