Vatikanet blir rammet av stadig flere anklager om sex-misbruk mot unge gutter innenfor kirken. Dessuten blir kirken anklaget for å dekke over overgrep ved å beskytte prester som har gjort seg skyldige i misbruk.

De siste ukene har nye saker dukket opp i Irland, USA, Sveits, Tyskland og Nederland.

Svaret fra Vatikanet har blant annet vært et angrep på pressen, og beskyldinger om at det drives en svertekampanje mot pave Benedikt XVI, skriver Aftenposten.no.

Ble ikke nevnt

Og den tonen fortsatte under søndagsmessen i Roma i dag, da kardinal Angelo Sodano tok ordet og snakket til paven:

— Hellige far, Guds folk er med deg og vi vil ikke la oss påvirke av tidens smålige sladder eller av prøvelsene som det troende samfunnet blir utsatt for, sa Sodano ifølge Reuters.

Natt til søndag talte paven i tre timer i Peterskirken – uten å nevne sexovergrepene utført av sine kolleger med ett eneste ord. I stedet fokuserte han på livet, døden og udødelighet, melder nyhetsbyrået AP.

Heller ikke i sin tale søndag ettermiddag nevnte paven overgrepsskandalene direkte. Han ba der om at menneskeheten må gjennomgå en åndelig og moralsk omvendelse.

Sterke reaksjoner

I Peterskirken fredag sammenlignet fader Raniero Cantalamessa kritikken mot den katolske kirken med antisemittisme – et utspill som vakte svært sterke reaksjoner blant jøder verden over.

Cantalamessa siterte under messen, der paven var til stede, et brev fra «en jødisk venn», skriver NTB.

— Stereotypifiseringen og forflytningen av personlig ansvar og skyld til en kollektiv skyld minner meg om de mest skammelige aspektene ved antisemittismen, heter det i brevet.

Ber om unnskyldning

Pavens talsmann, fader Federico Lombardi, gikk senere fredag ut og sa at synspunktene som ble gjengitt i brevet, ikke var representative for Vatikanet.

I dag beklaget også Cantalamessa utsagnet:

— Hvis jeg mot min vilje såret følelsene til jøder og ofre for pedofili, så er jeg oppriktig lei meg, og jeg ber om forlatelse, sier han til avisen Corriere della Sera, ifølge NTB.

Cantalamessa er den eneste av prestene i Vatikanet som har anledning til å preke for pave Benedikt XVI, ifølge NTB.