— Vi står overfor den største økonomiske utfordringen i vår levetid. Vi må handle raskt for å løse krisen, sier USAs neste president Barack Obama.

— Jeg kommer til å konfrontere finanskrisen med én gang jeg blir president og gjøre det som er nødvendig for å lette den, sa Obama da han fredag holdt sin første pressekonferanse etter valgseieren tirsdag.

Les også: Ringte verdens ledere

Obama kom som ventet ikke med nye navn på medarbeidere, men holdt seg til den dystre økonomiske situasjonen i USA og verden for øvrig i sin innledning.

— I morges våknet vi opp til nye tall som viser at det for tiende måned på rad er blitt færre jobber i USA. Ti millioner amerikanere er nå arbeidsløse, konstaterte han.

Fredag kom det tall som viser at antall arbeidsløse steg med mer enn 240.000 i oktober, noe som er mer enn forventet. Ledigheten er nå på 6,5 prosent, det høyeste siden 1994.

Obama la fram en plan på flere punkter som han mener det er viktigst å ta tak i. Blant punktene er en redningsplan for middelklassen, inkludert en utvidelse av stønadsordningene for arbeidsløse, og nye redningspakker for industrien og små og mellomstore bedrifter. Det vil også være en høyt prioritert oppgave å hjelpe den hardt rammede bilindustrien til å tilpasse seg finanskrisen.

— Jeg undervurderer ikke hvor enorm utfordringen er. Å grave seg ut av det hullet vi er i, vil ikke være lett og ikke skje fort, sier Obama.

Obama mener det er svært viktig å få vedtatt en ny økonomisk redningspakke raskt, gjerne før han inntar Det hvite hus den 20. januar.

— Én ting jeg kan si med sikkerhet, er at vi må få en redningspakke på plass før eller etter innsettelsen, slår han fast.

**Les også:

Berlusconi hyller «solbrun» Obama**

Alt om USA-valget finner du her

AP/SCANPIX
REUTERS