Torsdag kom Russlands president Dmitrij Medveded på uanmeldt besøk til Dagestan, dagen etter et selvmordsangrep som kostet tolv mennesker livet. I møte med ledere i regionen etterlyste president Medvedev en "tøff, hard og forebyggende" anti-terror-taktikk, melder nyhetsbyrået Reuters.

Lederne i alle de tre nordkaukasiske republikkene Dagestan, Ingusjetia og Tsjetsjenia har deltatt i møter i dag, melder NTB.

De fleste som ble drept i angrepet i Dagestan onsdag, var politifolk. Tolv mennesker mistet livet i dette angrepet. Mandag måtte 39 mennesker bøte med livet da to selvmordsbombere slo til mot T-banen i Moskva midt i rushtiden.

— Gi et dolkestøt

Angrepene i Moskva og Dagestan har skapt ytterligere frykt for at islamistiske militante fra Nord-Kaukaukasus kan starte en større kampanje mot hjertet av Russland. Under Medvedevs besøk i Dagestan i dag lanserte han en tøffere linje fra Kreml mot opprørerne.

— Vi må gi et dolkestøt til terroristene, ødeleggge dem og deres tilfluktssteder, sa Medvedev i møte med sikkerhetssjefer og regionale ledere i Dagestans hovedstad Makhachkala.

— Listen av tiltak for å bekjempe terrorisme må bli utvidet: Tiltakene må ikke bare være effektive, men tøffe, harde og forebyggende. Vi trenger å straffe, sa han.

Han sa at innenriksdepartementet og FSB må styrkes for å håndtere de nye utfordringene.

— Vi har revet hodet av de mest beryktede bandittene, men det ser ut til at det ikke var nok. Når tiden er inne vil vi spore dem opp og straffe alle, akkurat slik vi gjorde med de forrige. Vi vil handle akkurat på denne måten.

Begravelser i Moskva

Mens Medvedev er i møter i Dagestan holdes det begravelser i Moskva for de fleste av de 39 som ble drept da to selvmordsbombere sprengte seg selv på T-banen i Russlands hovedstad mandag.

Opprørslederen Doku Umarov har tatt på seg ansvaret for angrepet. I en videomelding som ble offentliggjort på en opprørsnettside i går påstår han at angrepene ble uført for å hevne drapene på tsjetjenere i februar. Han advarer også russerne om at de må være forberedt på mer.

— Begge disse operasjonene ble utført på ordre fra meg og de kommer ikke til å bli de siste, sier Umarov på videoklippet, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Etterforskere har allerede sagt at de tror kvinnene som utførte angrepet i Moskva er knyttet til en militant gruppe i Nord-Kaukasus.

Voldsbølge

Selvmordsbombene i Moskva og Dagestan etterfølger en bølge av vold i Kaukasus, ti år etter at Kreml kjempet den andre av to kriger mot tsjetjenske seperatister.

Putin styrket sin makt i 1999 da han lanserte en krig for å bekjempe tsjetjensk seperatisme. Han har sagt at de som står bak t-bane-bombingen må skrapes opp "fra bunnen av klokakken".

Rettighetsgrupper sier Putins med sin politikk i Nord-Kaukasus (da han var statsminister i 1999 og president i åtte år fram til 2008) har mislyktes i å ta tak i hovedårsakene til de raskt voksende islamistiske opprørsgruppene. Lokale ledere og innbyggere sier at gruppene er drevet av fattigdom, klanoppgjør, en viltvoksende korrupsjon, islamisme og hardhendt håndhevelse av loven.

I november i fjor advarte Medvedev om at det økende konfliktnivået i regionen var Russlands mest alvorlige innenrikspolitiske problem. Han pekte på behovet for å bekjempe fattigdom og korrupsjon. Medvedevs nyutnevnte utsending til Nord-Kaukasus, Alexander Khloponin, sa det ville bli vanskelig å oppnå stabilitet i regionen inntil tjenestemenn får støtte i lokalbefolkningen.

— Vi vil aldri klare denne oppgaven så lenge vi ikke har full støtte fra folket, sa Khloponin. Som visestatsminister rapporterer han også til statsminster Putin.