Et lag med brun aske dekker biler og hus i Hof i Öræfi på Island, like ved isbreene der vulkanen Grimsvötn har utbrudd. Her bor for tiden en delegasjon på 17 studenter og fem ansatte fra Universitetet i Bergen.

— Vi holder oss stort sett inne etter vulkanutbruddet og går med masker hvis vi skal ut, sier geografistudent Torgeir Fiskum Hansvik.

Advart mot asken

Politiet og lokale medier har advart mot å puste inn asken, som faktisk består av ørsmå glassbiter.

Studentene er på Island for å studere hvordan isbreene og klimaet i området har utviklet seg gjennom tidene. Vulkanutbruddet gjør det umulig å fortsette arbeidet utendørs.

— Vi bruker tiden på å jobbe med feltrapportene, sier Hansvik.

Delegasjonen planlegger å reise hjem til Bergen onsdag, men nå kan det hende de blir sittende askefast en stund til. Luftrommet over Island er stengt søndag.

Studentene tar vulkanutbruddet med stoisk ro og frykter ikke for sin egen sikkerhet.

«Det ventes et jökulhlaup over Skeidararsandur, så vi får se hvor omfattende det blir. Håper det blir mindre enn i november 1996, da flere broer ble ødelagte av smeltevannet og sedimentene i det,» skriver Hansvik i en e-post til bt.no.

Ordføreren sitter fast

Blant de andre vestlendingene som sitter fast på Island, er ordføreren i Sveio, Jorunn Skåden, og rådmann Mikel Møller Hovda. De har fly tilbake til Norge mandag 11.40.

— Vi håper å komme tilbake så snart som mulig. Vi var innstilt på å være her til mandag uansett, sier Møller Hovda som befinner seg i Reykjavik.

Han og konen har vært med i delegasjon på 16 personer som har gått i fotsporene til den første settleren på Island fra Norge, Ramna-Floke, i en anledning en ny bok. Ramna-Floke dro med treller, folk og ravner rundt år 970 og bosatte seg på sagaøyen.

- Får det noen konsekvenser for kommunen hvis dere blir sittende fast?

— Nei, det er ingen krise. Det daglige vil gå sin gang. Det er et møte i samarbeidsrådet i Sunnhordland på fredag som jeg gjerne skulle vært med på, så jeg håper vi er tilbake i løpet av uken i hvert fall, sier Møller Hovda.

Kommentarer? Vennligst bruk feltet under!

FØR UTBRUDDET: Denne delegasjonen fra Universitetet i Bergen befinner seg like ved isbreene der vulkanen herjer.
ANDERS LUNDBERG
ASKEFRITT INNE: Gjengen fra UiB holder seg stort sett inne i gjestehuset Frost and Fire Guesthouse mens vulkanen herjer.
TORGEIR FISKUM HANSVIK