Utallige kulehull i inngangspartiet på kulturhuset «Krudttønden» vitner om dramaet som utspillte seg på Østerbro lørdag ettermiddag.

En mann begynte å skyte mot bygningen, der flere — inkludert muhammedtegneren Lars Vilks- var samlet til debattmøte om ytringsfrihet. Én sivil ble skutt og drept. Tre politibetjenter såret.

Noen timer senere og noen kvartal unna er københavnere skremt over det som har skjedd, men ikke overrasket.

— Vi har visst at dette kunne komme, og jeg tror vi ventet at dette kunne skje også i København etter det som skjedde i Paris. Men det er likevel fryktelig, sier Kim Jessen. Han og kompisen Kaspar Ard-Hansen har vært ute og spist i området lørdag kveld, men føler seg ikke helt trygge så lenge en gjerningsmann er på frifot.

De er redd for hvordan dansker flest vil reagere på terrorangrepet.

— Jeg tror dessverre mange vil bli mer fremmedfiendtlige. De siste årene har mange dansker blitt mer hatske, sier Jessen.

Spent på danskers reaksjon

Venninene Esther Bæk og Johanne Grarup er av samme oppfatning som sine landsmenn.

— Det er helt forferdelig. Men vi så hva som skjedde med Charlie Hebdo, og det ville vært naivt å si at noe slikt ikke også skulle kunne skje i Danmark, sier Grarup.

— Jeg vet ikke om dansker kommer til å reagere på dette på samme måten som franskmennene gjorde. Vi har på en måte vært forberedt, og det måtte komme i en sammenheng om ytringsfrihet, sier Bæk.

Hun bor selv like ved kulturhuset «Krudttønden» der skyteepisoden skjedde. Likevel var det gjennom meldinger fra bekymrede familiemedlemmer hun fant ut hva som hadde skjedd.

Bæk er også redd for at skyteepisoden vil gjøre dansker mer fremmedfiendtlige.

— Jeg er aller mest redd for at dette vil gi flere stemmer til dansk ekstrem høyreside. Jeg er redd for at Dansk Folkeparti skal bli det største i neste folketingsvalg, sier hun.

- Har gått over streken før

Dansk politi har ennå ikke gått ut med hva de mener er motivet for skyteepisoden, men gikk tidlig ut og sa at tegneren Vilks kan ha vært et mål. Det mener også Vilks selv at han trolig var.

Københavner Jessen er skremt over at et angrep skjedde i forbindelse med et møte om ytringsfrihet, men mener samtidig tegneren kanskje har vært vel provoserende.

— Jeg synes at Lars Vilks har gått over streken tidligere.

— Det er en hårfin grense mellom satire og det å gå for langt. Men samtidig skal man ha rett til å gjøre som man vil, sier kompisen Ard-Hansen.

EN TEST FOR DANSKER: Statsminister Helle Thorning-Schmidt snakket lørdag kveld med pressen. Hun mener dansker nå vil få testet samholdet sitt. - Vi holder sammen, og kjemper for vår ytringsfrihet og vårt demokrati, sa hun.
Scanpix

— Fylt av vrede og avsky

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (Socialdemokraterne) i Danmark snakket lørdag kveld til pressen. Også hun bemerket at dansker har levd med terrortrussel i lang tid.

— Vi vet at noen vil oss, og andre vestlige land, vondt. Nå er vi i aller høyeste alarmberedskap, sa hun.

Hun sa at mye tyder på at skytingen var et politisk attentat, og dermed en terrorhandling.

— Det fyller oss med vrede og avsky når dette skjer. Vi vil ikke at Danmark skal være slik som dette. Nå er alle ressurser satt inn på å pågripe gjerningsmannen.

Statsministeren sa at Danmark nå har noen tøffe dager i vente, der samholdet vil bli testet.

— Vi holder sammen, og kjemper for vår ytringsfrihet og vårt demokrati, sa hun.

SKREMT: Kompisene Kaspar Ard-Hansen (til v.) og Kim Jessen var skremt etter skyteepisoden i København i går. - Det er fryktelig, men jeg tror vi ventet at dette kunne skje også i København etter det som skjedde i Paris, sier Jessen.
Elias Dahlen