I 2008 tok 192 amerikanske soldater sitt eget liv, og i løpet av årets første halvår har hele 129 begått selvmord, ifølge New York Times.

Tallene viser at selvmord blant soldatene som tjenestegjør, eller har tjenestegjort, i Irak og Afghanistan tar flere liv enn krigene.

I tillegg har selvmordsraten blant amerikanske soldater de tre siste årene vært høyere enn ellers i befolkningen. Før 2006 var ikke dette tilfelle, skriver Aftenposten.

Dobling siden 2003 Den dystre fjorårsstatistikken viser at antall selvmord er det høyeste siden USAs forsvarsdepartement begynte å føre en slik oversikt for 30 år siden.

192 selvmord er dobbelt så mange som da Irak-krigen startet i 2003.

Soldatene sliter ofte med posttraumatiske stress, og etter endt tjeneste får de problemer med å vende tilbake til samfunnet. Dette vises igjen ved blant annet hyppige skilsmisser og økende grad av kriminelle handlinger.

Skyldfølelse Skyldfølelse over at de selv overlevde mens kollegaer døde er kanskje den viktigste faktoren til at soldatene tar sitt eget liv.

Ett eksempel er sersjant Jacob Blaylock, som ifølge New York Times 20. april 2007 laget en video fra Irak der han sa at han hadde problemer med å takle drapene på «to gode kollegaer».

Han snakket stadig om skyldfølelsen over at kollegane ble drept, og fortalte senere at «det burde vært jeg som ble drept».

I desember samme år tok Blaylock livet sitt, og skrev følgende avskjedshilsen:

«Jeg har sviktet meg selv.»

Sammenlignes med Vietnamkrigen Ifølge DN.se er det over 320 000 amerikanske soldater som har tjenestegjort en eller flere perioder i Irak og Afghanistan.

En tredjedel av soldatene som har vært til undersøkelser i USA hadde posttraumatisk stress eller andre psykiske problemer.

Den høye selvmordsraten har gjort at forskere nå trekker paralleller til Vietnamkrigen, da soldatene hadde store problemer med å tilpasse seg samfunnet etter at de kom hjem.

Det antas også at mørketallene er store ettersom selvmord som skjer flere år etter endt tjeneste vanligvis ikke blir registrert.

— Bruker alle midler Det amerikanske forsvarsdepartementet har fått hard kritikk for å ikke ta selvmordsproblemet seriøst, men nå har myndighetene bevilget ekstra penger for å studere årsakene til de høye ratene.

— Den tradisjonelle «business as usual-holdningen» holder ikke lenger. Det er tydelig at vi ikke har funnet hele løsningen på problemet, men vi bruker alle midler, sier en talsmann for forsvaret.

Også forsvarsminister Robert Gates forsikrer at problemet blir tatt på alvor.

— Alle i Pentagon ser veldig alvorlig på dette. Selvmord avspeiler stress, og vi kommer til å gjøre alt vi kan for at de som rammes av dette får hjelp, sier han ifølge DN.