— Nå har vi mat for en knapp uke. Vi har også hamstret vann og fylt opp badekaret, sier Fyrde Nilsen på telefon fra Houston.

**Les også:

Orkanen Ike rammer Texas med full styrke** | — Evakuer eller dø |

Orkanen Ike er ventet til området der hun befinner seg i løpet av lørdag formiddag norsk tid. De siste dagene har hun og mannen forberedt seg på det verste.

Tomme butikker

— Sjansen er stor for at verken strøm eller toalettanlegg vil fungere. Det er derfor vi har vann i badekaret, for å kunne vaske oss og skylle ned i toalettet, sier fyllingsdølen.

I dag har butikkene i byen vært tomme for vann. Svært mange er forberedt på at infratrukturen vil bryte sammen for en kortere periode.

— Det er nokså surrealistisk og paradoksalt at bare en 45-60 minutters kjøretur unna, er alle evakuert og folk som velger å bli igjen, blir bedt om å ha identifikasjonspapirer på seg hele tiden for å lette arbeidet for myndighetene hvis de ikke skulle overleve, sier Fyrde Nilsen.

Myndighetene besluttet å ikke evakuere Houston for å unngå det samme kaoset som under evakueringen i forbindelse med orkanen Rita i 2005. Den gangen var dødstallet på grunn av evakueringen ti ganger høyere enn antall personer som døde som følge av orkanen.

Uten aircondition

— Heldigvis har vi gasskomfyr slik at vi kan lage oss mat uansett. De som er avhengige av strøm kan jo ikke det. Vi er også forberedt på at det kan bli svært varmt dersom airconditionanleggene går ut av drift, sier hun.

Temperaturen i Houston ligger i dag på 36-37 grader.

Hanne Fyrde Nilsen og samboeren har fått god informasjon om hva som kan vente dem når orkanen skyller inn over byen.

— Det ligger brosjyrer her vi bor som gir konkrete råd om hvordan vi skal forholde oss, sier hun.

Øde og forlatt

Akkurat nå er det rolig i byen. Det blåser, er lummert og de fleste har trukket innomhus. Utenfor huset til Fyrde Nilsen og samboeren er alt av løsøre sikret i svømmebassenget. Det er ikke mer bensin å få kjøpt i byen.

— Byen er øde og forlatt. Folk er realistiske i forhold til det som kommer til å skje, sier hun.

NASA
I HOUSTON: Hanne Fyrde Nilsen har forberedt seg godt på ekstremværet.