Paret landet på East Midlands-flyplassen i Midt-England søndag sammen med de to år gamle tvillingbarna Sean og Amelie. Gerry McCann var knapt kommet ut av flyet før han leste opp en erklæring for de frammøtte mediefolkene.

– Det er hjerteskjærende å vende hjem til Storbritannia uten Madeleine, og vi gir ikke opp letingen etter henne. Vi har ikke hatt noe med vår nydelige lille datters forsvinning å gjøre, sa fireåringens pappa, som tilføyde at de siste dagene har vært en tøff påkjenning.

Mistenkte

Paret reiste fra Portugal lørdag, dagen etter at portugisisk politi ga både Gerry og kona Kate status som mistenkte i saken. Fire år gamle Madeleine McCann forsvant fra familiens ferieleilighet i Praia da Luz på den sørportugisiske Algarve-kysten 3. mai i år.

Politiet har verken beslaglagt ekteparets pass eller lagt noen form for begrensninger på deres bevegelsesfrihet. Kate og Gerry McCann har på sin side sagt at de er villige til å reise tilbake til Portugal for å la seg avhøre på nytt hvis det er nødvendig.

Familiens hjem i landsbyen Rothley en mil nord for Leicester i Midt-England var søndag satt under streng politibevoktning, meldte BBC. Mange naboer og venner hadde møtt opp for å vise familien sin støtte.

Etterforskning

Den portugisiske etterforskeren Olegario Sousa sa til nyhetsbyrået AP at saken på ingen måte betraktes som ferdigbehandlet.

– Etterforskningen blir ikke avsluttet før vi mener vi er ferdige og kan overlevere resultatene til påtalemyndigheten, framholdt han.

– Det blir deretter opp til statsadvokaten å avgjøre om det skal reises tiltale eller om saken skal henlegges, tilføyde Sousa.

Statusen ekteparet McCann har fått som såkalte «arguidos» – mistenkte – kan ifølge BBC opprettholdes i åtte til ti måneder.

Søndagsavisen Sunday Express satte ord på mange briters tanker da den på lederplass skrev at det er vanskelig å tro at ekteparet McCann kaldblodig kan ha villedet en hel verden. Det virker like sannsynlig at de blir gjort til syndebukker av portugisisk politi, mener avisen.

JOSE MANUEL RIBEIRO
DARREN STAPLES