— Alt er helt kaotisk her nå. Dette skjedde for tre timer siden og vi vet egentlig ingenting, sier Zuzanna Dorota Wojakiewicz.

Hun kom nettopp tilbake til Norge etter en reise til Polen, og fikk sjokk da hun skrudde på pcen sin. Overalt kunne Wojakiewicz lese nyheten om at den polske presidenten og flere andre fremstående personer hadde mistet livet i en flyulykke i Russland.

Fremskynder valget

— Alle er i sjokk. Det er alt jeg kan si. Ikke bare presidenten, men mange andre mennesker som er viktige for Polen var med i denne flystyrten. For oss er dette den største tragedien som har skjedd på lenge, sier Dorota Katarzyna Goplen.

Hun er engasjert i å avvikle valg for polakker som er bosatt i Bergen. Nå må hun og de andre i valgkomiteen fremskynde arbeidet. Opprinnelig skulle det velges ny president i oktober.

— Jeg regner med at det blir valg i sommer i stedenfor, sier hun.

Den polske regjeringen opplyste i dag at det blir ekstraordinært presidentvalg for å velge en etterfølger etter Lech Kaczynski.

— I samsvar med grunnloven vil vi utlyse nyvalg til presidentembetet, sier regjeringens pressetalsmann Pawel Gras.

Minnes massakre

Ifølge Polens grunnlov må nyvalget utlyses innen to uker, og valget må gjennomføres innen to måneder etter utlysningen.

Midt i alt det tragiske er Goplen glad for at statsministeren ikke var med på den fatale flyreisen.

Både presidenten, sjefen for hæren, sentralbanksjefen, viseutenriksministeren og den siste eksilpresidenten i Polen var på vei til byen Katyn for å markere 70-års dagen for en massakre der sovjetiske styrker drepte tusenvis av polakker.

Offiserene som ble drept hadde flyktet til Sovjetunionen da Hitler invaderte Polen i 1939. De og flere andre medlemmer av den polske eliten ble drept av Stalin.

På grunn av massakren har byen en spesiell betydning blant polakkene.

— Dette stedet er veldig viktig for oss på grunn av tragedien som skjedde der for 70 år siden. Etter denne ulykken blir det en dobbelt betydning for polakker, sier Goplen.

SØRGER: Folk strømmer til presidentpalasset i Warszawa med blomster.
Czarek Sokolowski