To dager etter at Obama vant presidentvalget er Republikanerne i gang med å se på hvordan de skal snu valgnederlaget til seier om fire år, skriver Aftenposten.no.

Og nøkkelen til Det hvite hus ligger i å tilpasse seg bedre et USA som er i rask endring, mener mange.

Til tross for dårlig økonomi og en topp motivert opposisjon klarte Obama å få fornyet tillit på valgdagen. En av grunnene til det var Republikanernes manglende støtte hos velgerne som gjør at det politiske landskapet i de tidligere konservative statene Virginia, Florida, Colorado og Nevada nå er annerledes.

«Grand Old Party» står overfor en svært vanskelig situasjon: Mens befolkningen blir stadig mindre blendahvit, er det nettopp det som har skjedd med partiet de siste årene.

Har mistet velgere

Den spansktalende minoriteten, såkalte «hispanics» eller «latinos», er den raskest voksende minoritetsgruppen i USA. For første gang utgjorde de nå over ti prosent av de stemmeberettigede. Gruppen består av rundt 24 millioner velgere. Og stadig flere av dem stemmer demokratisk, selv om tallene i valgmålingene varierer.

I 2004 fikk George W. Bush støtte hos 44 prosent av de spansktalende minoritetene, såkalte «hispanics» eller «latinos». Fire år senere var tilsvarende tall for John Mc Cain 31 prosent. Og i år kunne Mitt Romney notere at han fikk stemmene til bare 27 prosent av de spansktalende amerikanerne.

Samtidig har Republikanerne igjen tapt kampen om stemmene til kvinner og unge i delstatene som avgjorde valgutfallet.

— Vårt parti må innse at vi er for gamle, for hvite og har for mange menn, og vi må finne ut hvordan vi kan ta igjen den demografiske utviklingen her i landet før det er for sent.

Det er beskjeden fra Al Cardenas, leder for The American Conservative Union og tidligere leder for republikanerne i Florida, ifølge Huffington Post.

- Kan ikke utelate folk

— Dette er en vekker, det er en vekker, sier Ohio-sentaor Rob Portman, som var på Romneys liste over visepresidentkandidater, etter at valgnederlaget var et faktum.

Medlem av Representantenes hus, Shelley Moore Capito, vurderer å stille til valg i Senatet i 2014. Hun mener Republikanerne må se realitene i øynene: At partiet «ikke er like variert som landet», og risikerer å miste stemmene til kvinner og minoriteter i fremtidige valg.

— Det er et videre tema som dreier seg om mer enn av kvinner er opptatt av abort. Det er mange som er bekymret for at partiet vil gripe inn i de valg en kvinne har, sier Capito, og fortsetter:

— Kandidatene reflekterer medlemmene som dominerer i partiet. Hvis vi skal være et parti som skal favne vidt, kan vi ikke utelate folk, sier politikeren, og siterer sin 27 år gamle datter, som sier at unge kvinner «ikke aksepterer noen begrensninger på sine valg».

— Fokus på kvinneunderskuddet tror jeg ikke er så viktig, der har det vært et gap lenge. Demokratene har et problem med at de får færre stemmer fra menn, sier USA-kjenner og kommentator Jan Arild Snoen, som også skriver for det konservative tidsskriftet Minerva.

— Det viktigste for partiet nå, blir å nå ut til «hispanics» og den voksende gruppen asiater.Det er også Republikanerne veldig klar over. På landsmøtet jeg var på i Tampa i august var det veldig klart at de ønsker å profilere flere spansktalende. De har også tre i viktige posisjoner: To guvernører i Nevada og New Mexico, samt senator Marco Rubio fra Florida.

Kamp om partiets sjel

— Problemet i partiet er først og fremst innvandringspolitikken: Både selve politikken, som er for entydig fokusert på å hindre ulovlig innvandring, og det med å kunne være betydelig mer fokusert på å bedre vilkårene for arbeidsinnvandring for folk landet har bruk for og som kan bidra til amerikansk økonomi. I tillegg er det i retorikken deres alt for mye fokus på å bygge gjerder, sier Snoen, og tilføyer:

— Rubio uttalte at «det er umulig å snakke om hva Republikanerne kan gjøre for å bedre økonomien, når den du snakker til bare er opptatt av at hun tror du vil deportere moren hennes».

Snoen mener GOP har et par gode kort på hånden for å nå ut til de latinamerikanske velgerne foran neste valg:

— I verdispørsmål er de mer verdikonservative enn gjennomsnittsamerikanerne. De har også en småbedrifts- og entreprenørkultur. Så det er ikke gitt at Demokratenes overtak skal fortsette her.

Det republikanske parti går inn i en periode med hard kamp om partiets sjel og politiske profilering, skriver Aftenposten.no.

— Noen mener partiet har gått for langt til høyre, og derfor skremt bort velgere i sentrum. Andre mener presidentkandidatene har vært for uklare, ikke klart å presentere noe klart et alternativ, og at Romney har vært for sentrumsorientert. Det er ikke gitt hvilken retning partiet vil gå i fremover. Men jeg er rimelig sikker på at vi ikke vil se noen klar dreining mot sentrum.

— Vi får enten en høyrelinje, men ikke ekstrem sådan. Eller så får vi se en mer kristenkonservativ linje, som Rick Santorum. Det tror jeg vil være ødeleggende for Republikanernes sjanse for å få valgt en president.

Uheldige uttalelser

I mens står flere i partiet i kø for å påpeke hva som gikk galt for Romney-kampanjen, og hva som må gjøres bedre.

Valgkampstrategen Steve Schmidt, som tidligere var rådgiver for McCain-kampanjen, mener partiet må slå kraftig ned på uttalelser fra de mest ekstreme stemmene i partiet.

I et intervju med MSNBC trekker han blant annet fram Twitter-tiraden til milliardær Donald Trump etter Obamas seier.

— Stemmetallet tilsier et tap - Revolusjon! Vi kan ikke la dette skje. Vi burde marsjere mot Washington og stoppe denne parodien, skrev Trump blant annet på mikrobloggnettstedet.

Kontroversielle uttalelser ble katastrofale for flere republikanske kandidater i årets valgkamp. I Missouri fikk republikaneren Todd Akin fikk hele partiet på nakken da han hevdet at kvinnekroppen er slik anlagt at den ikke kan bli gravid etter voldtekt.

— Folk som tar til orde for revolusjon og slike ekstreme uttalelser - nå må lederne i partiet slå ned på slikt nonsens. Det har vært hundre andre eksempler de siste fire årene, tordner Schmidt.