KLAUS JUSTSEN OG NTB

Muslimske terrorister truer med å drepe flere amerikanere i Saudi-Arabia etter at de sent fredag halshogde den kidnappete 49-åringen, helikoptermekanikeren Paul Johnson og kastet liket i grøftekanten.

Truslene ble fulgt av rasende påstander om at saudiske myndigheter ikke, som de hevdet, hadde drept al Qaida-lederen Abdel Aziz al-Muqrin under en dramatisk skuddveksling kort etter at liket av det amerikanske gisselet var funnet.

På internett betegnet gruppen, som kaller seg «Den hellige krigs stemme», meldingene som falske og et forsøk på å ta motet fra de hellige krigerne.

Viste bilder av liket

Men i går viste saudiske myndigheter frem bilder av liket av den 31 år gamle al Qaida-lederen på tv. Han sto øverst på listen over ettersøkte, og myndighente sier han ble drept sammen med tre medsammensvorne. Det hadde lykkes å ta ytterligere minst ti al Qaida-medlemmer til fange. Blant dem al-Muqrins nærmeste medarbeider.

USAs ambassadør James Oberwetter bekreftet at Al-Muqrin var død og kalte terroristen en usedvanlig brutal og hensynsløs mann som hadde deltatt i flere drap. «Han var et usivilisert menneske, og den siviliserte verden har reagert på passende måte,» sa ambassadøren, som samtidig inntrengende oppfordret alle amerikanere til å forlate landet.

Nye ledere kommer ...

Abdulaziz al-Muqrins død betyr ikke at problemet er løst i Saudi-Arabia. — Terrorledere er også tidligere blitt drept, men andre har vokst frem, sier Salem Ayed, lærer i havnebyen Jeddah..

— Myndighetene må slå til før en erstatning for Muqrin blir funnet, sier han dagen etter at al Qaidas antatte leder i Saudi-Arabia ble drept.

Al-Muqrin sies å ha overtatt som leder for al Qaida i Saudi-Arabia etter at hans forgjenger Khaled Ali Ali ble drept tidligere i år i en skuddveksling med politiet.

16 år med bin Laden

Al-Muqrins skal ha vært i Osama bin Ladens tjeneste i 16 år, og hans død betegnes som et hardt slag mot islamister i Saudi-Arabia som først hevdet at meldingen om Muqrins død var en bløff.

— Jeg er veldig fornøyd med at disse ekstremistene ble drept, men man må spørre seg hvor vi var da de dannet celler for å plante terror her til lands, sier Mubarak al-Qahtani (48), en offentlig ansatt i hovedstaden Riyadh.

Blir det endelig bekreftet at al-Mugrin er drept, samtidig med at mange av hans medsammensvorne ble tatt til fange, vil det ha vært et kupp for den saudiarabiske regjeringen. Den er under økende press i lys av den bølgen av drap og bombeangrep som siden begynnelsen av mai har kostet mer enn 30 utlendinger livet.

Like etter at liket av Johnson var funnet 30 kilometer nord for hovedstaden Riyadh, omringet politiet bygninger midt i byen. Et øyenvitne hadde sett liket bli kastet ut av en bil og hadde notert bilnummeret.

Politiet fant bilen ved en bensinstasjon, og det kom til en lengre skuddveksling, der fire terrorister og fem politifolk ble drept. To terrorister skal ifølge øyenvitner ha unnsluppet.

«Gjorde alt»

Aksjonen i Riyadh kom samtidig med at fremtredende amerikanske politikere angrep den regjeringen i Saudi-Arabia for å ha gjort altfor lite for å bekjempe terror. «USA vil ikke lenger tolerere at Saudi-Arabia ignorerer ekstremister og terrorister som lever og trives i kongeriket,» sa senator Frank Lautenberg fra New Jersey, der Paul Johnsons familie bor.

George W. Bush unnlot i første omgang å kritisere regjeringen i Riyadh. Men presidenten understreket at terroristene må forfølges og fanges før de skader andre. «Drapet på Paul viser hvor ondsinnet fiende vi står overfor».

I Washington fortalte regjeringens utenrikspolitiske rådgiver Adel al-Jubeir at 15.000 sikkerhetsfolk hadde søkt etter den kidnappete amerikaneren. - Vi gjorde alt vi kunne for å finne ham. Vi er dypt ulykkelige over at det ikke var nok.

<b>TERRORSJEFEN:</b> Her viser al Qaida-lederen Abdel Aziz al-Muqrin seg frem på en internettside. Han sto for halshoggingen av amerikaneren Paul Johnson. Dagen etter ble han selv drept, sier saudiske myndigheter.<p/> FOTO: REUTERS